Πιο φιλόδοξους στόχους για τα κόκκινα δάνεια ζητά ο Στουρνάρας από τις τράπεζες

Πιο φιλόδοξους στόχους για τα κόκκινα δάνεια ζητά ο Στουρνάρας από τις τράπεζες

Πωλήσεις-ρεκόρ μη εξυπηρετούμενων δανείων σχεδιάζουν τρεις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters

Τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας σχεδιάζουν την πώληση «κόκκινων» δανείων αξίας έως και 5,5 δισ. ευρώ μέχρι τις αρχές του 2018, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, την ώρα που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, καλεί τον τραπεζικό τομέα να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, θα πρόκειται για έναν αριθμό-ρεκόρ πωλήσεων δανείων για τα ελληνικά δεδομένα, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το αργότερο έως το τέλος του Μαρτίου του 2018, σύμφωνα με τις ίδιες τραπεζικές πηγές.

Οι πωλήσεις αφορούν κατά κύριο λόγο σε δάνεια των οποίων η αξία ήδη έχει απομειωθεί σημαντικά στους ισολογισμούς των τραπεζών και δεν θα επιφέρουν περαιτέρω ζημίες. Η μεγάλη πρόκληση, σημειώνει το Reuters, είναι όταν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον όγκο των εξασφαλισμένων τους δανείων, καθώς έχουν εκφραστεί ανησυχίες, ειδικά από το ΔΝΤ, ότι οι εγγυήσεις που καλύπτουν πολλά εξασφαλισμένα δάνεια πιθανόν να αξίζουν λιγότερο από αυτήν που αναγράφεται στα βιβλία των τραπεζών. Αν αυτό ισχύει, τότε οι τράπεζες πιθανόν να χρειαστεί να αντλήσουν περαιτέρω κεφάλαια.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει τις ανησυχίες του ΔΝΤ, όμως επισπεύδει τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, με πηγές του Reuters να εκτιμούν ότι αυτά θα έχουν τελειώσει εντός του Μαΐου, ώστε η Ελλάδα να έχει το χρόνο να αντιμετωπίσει τυχόν ελλείψεις σε κεφάλαια πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Μιλώντας στο Reuters, ο Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε από τις τράπεζες μεγαλύτερη πρόοδο στον τομέα αυτό. «Οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες στους στόχους τους για τη μείωση των κόκκινων δανείων και να επιταχύνουν τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι η Eurobank πρόσφατα πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη πώληση κόκκινων δανείων της, ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ. Οι τραπεζικές πηγές του Reuters δεν κατονόμασαν πιθανούς αγοραστές για τα κόκκινα δάνεια των άλλων τριών τραπεζών.