Τόμσεν: Δε βλέπω καμία ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στην Ελλάδα

Τόμσεν: Δε βλέπω καμία ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στην Ελλάδα

Το κρίσιμο θέμα είναι το χρέος, υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε ζητά από την Ελλάδα να λάβει περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα υπό το τρέχον πρόγραμμα, τόνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, επαναλαμβάνοντας τα όσα είχε αναφέρει χθες και η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Δε βλέπω καμία ανάγκη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στην Ελλάδα», δήλωσε ο Τόμσεν, προσθέτοντας ότι το κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα είναι το χρέος και ότι το ΔΝΤ ελπίζει σε μία συμφωνία «σύντομα» με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

O Τόμσεν επανέλαβε την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,2% του ΑΕΠ, που το Ταμείο έχει θέσει για το 2018, θα επιτευχθεί, ενώ απέφυγε να στην τρίτη αξιολόγηση, αρκούμενος να πει ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα προκειμένου να εξεταστούν τα ζητήματα που προβλέπονται στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Ο Τόμσεν αναφέρθηκε ακόμα στην πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των προβλέψεων στο 100% για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκφράζοντας την «ισχυρή υποστήριξη» του ΔΝΤ στην πρόταση αυτή.

Για τις ελληνικές τράπεζες, έκανε λόγο για εποικοδομητική στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα διενεργήσει stress tests χωρίς συνολικό έλεγχο του ενεργητικού τους (Asset Quality Review). Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ένα πολύ υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων και υπογράμμισε πως το ΔΝΤ θέλει να διασφαλίσει ότι πριν από το τέλος του προγράμματος οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν υιοθετήσει μία αξιόπιστη στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Λαγκάρντ: Εντυπωσιακό αυτό που έχει κάνει η Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει κάνει πολλή δουλειά και οι Έλληνες κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες, είχε αναφέρει χθες η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, προσθέτοντας ότι είναι πολύ εντυπωσιακό.

Η Λαγκάρντ είπε ότι το Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα, αλλά την εφαρμογή αυτών που συμφωνήθηκαν, ενώ τόνισε ότι επιμένει στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, για το οποίο συνεχίζει τη συζήτηση με την Ευρώπη και την Ελλάδα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σχετικά με τη σχεδιαζόμενη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, η Λαγκάρντ είπε ότι η συνεργασία του με το ΔΝΤ θα συνεχισθεί.

Για την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, η επικεφαλής του ΔΝΤ εξήρε τη συμβολή του στην πρόοδο της Ευρωζώνης, αν και -όπως είπε- δεν συμφωνούσαν πάντοτε. Κρατούσε την Ευρωζώνη εστιασμένη στις κρίσιμες στιγμές, τόνισε.