Δική της πρόταση για τα κόκκινα δάνεια παρουσιάζει η Κομισιόν

Δική της πρόταση για τα κόκκινα δάνεια παρουσιάζει η Κομισιόν

Γιατί τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενδέχεται να μπλοκάρουν την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει αύριο, Τετάρτη, μία λίστα από μέτρα που σχεδιάζει να προωθήσει μέχρι την ερχόμενη άνοιξη αναφορικά με τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με το προσχέδιο του σχετικού εγγράφου που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Reuters.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να καθυστερήσει τυχόν αντίστοιχες ενέργειες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της οποίας ο εποπτικός μηχανισμός πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να «βάλουν χρήματα στην άκρη» προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψουν το 100% των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Κομισιόν, αναφέρει ότι προτίθεται να προτείνει μέχρι την άνοιξη την αλλαγή των τραπεζικών κανονισμών «σχετικά με την πιθανή εισαγωγή ελάχιστων επιπέδων προβλέψεων που πρέπει να κάνουν οι τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Το έγγραφο εξηγεί ότι τα πιθανά μέτρα «θα αποτρέψουν την αύξηση και την πιθανή έλλειψη επαρκών προβλέψεων για τα μελλοντικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανά τα κράτη-μέλη και τις τράπεζες, μέσω ορισμένων χρονικά συνετών δεσμεύσεων από τους δικούς τους πόρους».

Αν και οι στόχοι της Κομισιόν είναι οι ίδιοι με αυτούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η παράλληλη διαδικασία της Κομισιόν πιθανόν να καθυστερήσει την υλοποίηση του όποιου σχεδίου, καθώς για την υλοποίηση των νομοθετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαιτείται η στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών και του Ευρωκοινοβουλίου, μία διαδικασία που μπορεί να πάρει μήνες ή ακόμα και χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί. Πάντως, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Κομισιόν μπορεί τελικά να αποφασίσει να μην προωθήσει νέες νομοθετικές προτάσεις για το θέμα αυτό.

Πολυφωνία για τα κόκκινα δάνεια

Όπως σημειώνει το Reuters, αν και όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνούν επί της αρχής ότι τα κόκκινα δάνεια πρέπει να μειωθούν, οι απόψεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα διίστανται.

Η Ιταλία, της οποίας οι τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα περισσότερα κόκκινα δάνεια, θέλουν μία σταδιακή μείωσή τους, εκτιμώντας πως μία πολύ γρήγορη μείωσή τους θα δημιουργούσε μεγάλες «τρύπες» στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Άλλες χώρες όμως θέλουν η διαδικασία να προχωρήσει ταχύτερα. Την άποψη αυτή υποστήριξε χθες ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από την άλλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει η στρατηγική που θα εφαρμοστεί για τη μείωση των κόκκινων δανείων να καταρτιστεί μέσα από μία κανονική νομοθετική διαδικασία, που να περνάει και μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο προς έγκριση, και όχι να αποφασιστεί μονομερώς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι ίδιες οι τράπεζες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις αναφορικά με τα σχέδια που θα έδιναν περισσότερες εξουσίες στον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ, ενώ ζητούν να μη ληφθούν μέτρα που θα ήταν υπερβολικά και θα αύξαναν υπέρμετρα τις δαπάνες τους.