Περίοδος χάριτος από τους δανειστές στην κυβέρνηση – Όλα για το Δεκέμβρη

Περίοδος χάριτος από τους δανειστές στην κυβέρνηση – Όλα για το Δεκέμβρη

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου στις 23 Οκτωβρίου στην Αθήνα

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο ξεκίνησε. Στο χθεσινό Εurogroup δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα ενώ για το ελληνικό ζήτημα οι Ευρωπαίοι κρατούν προς το παρόν χαμηλούς τόνους μέχρι να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών στις 23 Οκτωβρίου.

Την ημερομηνία επιστροφής των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των θεσμών στη χώρα μας ανακοίνωσε μετά το χθεσινό Eurogroup ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί. Πριν την επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών για την εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια. Αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ, δηλαδή στις 16-17 Οκτωβρίου. Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων θα βρεθούν η πρόοδος που έχει γίνει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, όπου καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 και τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα που θα κρίνουν την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ στο τέλος του μήνα.

Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατοικιών οφειλετών προς τις τράπεζες αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές οι θεσμοί έχουν ήδη ενημερώσει από το Euro Working Group της 28ης Σεπτεμβρίου για την σκληρή στάση την οποία θα κρατήσουν στο θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Και ότι για αυτούς δεν αποτελεί απλά «ένα προαπαιτούμενο» σαν όλα τα υπόλοιπα αλλά το «κορυφαίο προαπαιτούμενο».

Η επίσκεψη των επικεφαλής των δανειστών στην ελληνική πρωτεύουσα θα είναι σύντομη καθώς θα παραμείνουν για λίγες ημέρες. Θα επανέλθουν εντός του Νοεμβρίου όπου οι διαπραγματεύσεις της τρίτης αξιολόγησης θα έχουν προχωρήσει σε βάθος. Στόχος της κυβέρνησης είναι όλα να έχουν τελειώσει το Δεκέμβριο.

Το ελληνικό πρόγραμμα αν και δεν βρισκόταν στην επίσημη ατζέντα της χθεσινής συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο, απασχόλησε τα «πηγαδάκια» των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Υπάρχει πολύ ισχυρή αίσθηση ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους, ώστε να διατηρήσουμε το θετικό αίσθημα που έχει καλλιεργηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποδεικνύοντας ότι οι δανειστές έχουν δώσει «περίοδο χάριτος» στην κυβέρνηση, για να επισπεύσει την υλοποίηση των εκκρεμών προαπαιτούμενων και να καλύψει το χαμένο έδαφος στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Το χθεσινό Eurogroup συμφώνησε ότι ο ESM πρέπει να αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες, ώστε να πρωταγωνιστήσει στην αποφυγή μελλοντικών κρίσεων και στην υποστήριξη της τραπεζικής ένωσης. «Ο ρόλος του ΔΝΤ θα είναι μικρότερος ή μπορεί και να εξαφανιστεί στο μέλλον, εάν χρειαστεί νέο πρόγραμμα σε κάποια χώρα της ευρωζώνης -κάτι που δεν περιμένω σύντομα», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, που τόνισε ότι δεν είναι πρόθεση του Μηχανισμού να υποκαταστήσει το έργο της Κομισιόν.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος του έτους ενώ ο διάδοχός του θα αναδειχθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.