Οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας που προανήγγειλε το υπουργείο

Οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας που προανήγγειλε το υπουργείο

Διεύρυνση των δικαιούχων της ρύθμισης των 120 δόσεων

Την επίσπευση έκδοσης των οριστικών επικουρικών συντάξεων για τις περιπτώσεις των ατόμων με χηρεία και ιδίως αν έχουν ανήλικα παιδιά προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα asfalistiko. Όσον αφορά τις συντάξεις ανέφερε ότι όπου χρειάζεται θα γίνουν διορθώσεις με μέτρα που είναι υπό εξέταση και ειδικότερα σε περιπτώσεις όπως αυτή που το πρώτο άτομο που μπήκε σε κατάσταση χηρείας στις 14 Μαΐου του 2016, δεν είναι με ανήλικο παιδί και δεν είναι 55 ετών.

«Θα βελτιώσουμε κι έχουμε συζητήσει ήδη με τους θεσμούς τη βάση υπολογισμού, διότι πράγματι πρέπει να έχουν μια καλύτερη προστασία οι συντάξεις χηρείας» τόνισε και όσον αφορά τον ΕΦΚΑ ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι από περίπου 160.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις στα τέλη του 2014, σήμερα είναι κάτω από 100.000.

Επίσης, τόνισε ότι η ενοποίηση των συστημάτων και το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ, όταν θα λειτουργεί σε πληρότητα, θα οδηγήσει στο να βγαίνουν οι συντάξεις όχι αργότερα από τρεις μήνες. «Εκτιμώ ότι τον Ιούνιο του 2018, θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε το σύνολο των στόχων που είχαμε» ανέφερε ο ίδιος.

Για το θέμα της ρύθμισης οφειλών στα Ταμεία και τις 120 δόσεις, ο υφυπουργός στη συνέντευξη του δήλωσε ότι ο στόχος είναι να διευρυνθούν οι περιπτώσεις ένταξης οφειλετών στο σύστημα σημειώνοντας ότι «η αύξηση των κεφαλαίων που φαίνεται να επιτυγχάνουμε μέσα από την καλυτέρευση των εσόδων του ΕΦΚΑ, θα μας επιτρέπει να κάνουμε και τέτοιες διορθωτικές πολιτικές».

Εν όψει της 3ης αξιολόγησης ανέφερε σχετικά ότι «δεν μπορεί να τεθεί από την πλευρά των δανειστών θέμα να έλθουν ένα χρόνο νωρίτερα τα μέτρα για τις συντάξεις από τη στιγμή που έχουμε την καλή πορεία των εσόδων και δεν έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα», ενώ σημείωσε ότι στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για πιέσεις.

Επίσης, ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι υπάρχει μια σημαντική αύξηση της εισπραξιμότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες σε σχέση με το παρελθόν, όπως επίσης και μια σημαντική αύξηση στα έσοδα από τις εισφορές των μισθωτών, ωστόσο επισήμανε ότι για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής υπάρχει ακόμα δρόμος καθώς βάσει μετρήσεων προσεγγίζει τα 6 δισ. ευρώ κατ' έτος.