«Πυρετός» στον ΕΦΚΑ για να πληρωθούν 5.000 νέες συντάξεις

«Πυρετός» στον ΕΦΚΑ για να πληρωθούν 5.000 νέες συντάξεις

Η ανησυχία για την εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ και το έγγραφο Μπακαλέξη

Περίπου 5.000 νέες συντάξεις θα δοθούν την ερχόμενη Τρίτη, όπως έκανε γνωστό ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Αθανάσιος Μπακαλέξης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

«Τη Δευτέρα θα γνωρίζω σίγουρα πόσες νέες συντάξεις θα δώσουμε. Στο περίπου θα είναι 5.000», ανέφερε ο κ. Μπακαλέξης, εξηγώντας πως «η πληρωμή του Οκτωβρίου έγινε, αυτές είναι από την 1η έως τις 10 Οκτωβρίου. Αυτοί οι άνθρωποι θα πληρώνονταν την 1η Οκτωβρίου, και τώρα θα πληρωθούν στις 10».

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι με έγγραφό του, με ημερομηνία 5 Οκτωβρίου 2017, ο Αθανάσιος Μπακαλέξης είχε καλέσει τους αρμόδιους διευθυντές και προϊσταμένους των δομών που εκδίδουν συντάξεις να προβούν σε σειρά ενεργειών, ώστε να πραγματοποιηθεί εμβόλιμη πληρωμή συντάξεων στις 10 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, με το έγγραφο αυτό ο διοικητής του ΕΦΚΑ ζητούσε να εκδοθούν και να οριστικοποιηθούν τις προηγούμενες δύο ημέρες όσες το δυνατόν περισσότερες υποθέσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα, και κατόπιν από σήμερα, Σάββατο, έως και τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, αξιοποιώντας και τις ημέρες του Σαββατοκύριακου, να εκκαθαριστούν και να κλείσουν μία σειρά από εκκρεμότητες. Τονίζεται μάλιστα ότι για όσους υπαλλήλους απασχοληθούν αυτό το Σαββατοκύριακο, θα χορηγηθεί από το νέο έτος επιπλέον άδεια.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι ο κ. Μπακαλέξης υπογραμμίζει στο έγγραφό του πως «το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και το αποτέλεσμα θα επηρεάσει συνολικά τη χρηματοδότηση της χώρας μας».

Γιατί όμως τέτοια... πρεμούρα για την έκδοση νέων συντάξεων; Η εξήγηση είναι πολύ απλή: ο ποσοτικός στόχος για την έκδοση νέων συντάξεων που έχει τεθεί σε συμφωνία με τους δανειστές δεν έχει επιτευχθεί, και για να μην υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ, που ήδη έχει καθυστερήσει, ο ΕΦΚΑ πρέπει να... τρέξει για να προλάβει να καλύψει τις εκκρεμότητες, και τα στοιχεία που θα δοθούν στους δανειστές (με περίοδο αναφοράς από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 10 Οκτωβρίου) να είναι ικανοποιητικά.

Σημειωτέον ότι ο ΕΦΚΑ καλείται να εκδώσει έως το τέλος του έτους τις μισές από τις 130.000 κύριες συντάξεις που εκκρεμούσαν στην αρχή της χρονιάς, ήτοι 65.000 συντάξεις. Στη σημερινή συνέντευξή του, ο κ. Μπακαλέξης ανέφερε ότι από την αρχή του έτους έως τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν πληρωθεί 88.000 νέες οριστικές συντάξεις.