Οι κίτρινες κάρτες που δείχνουν οι δανειστές και ο κίνδυνος να χαθούν 800 εκατ.

Οι κίτρινες κάρτες που δείχνουν οι δανειστές και ο κίνδυνος να χαθούν 800 εκατ.

Ο Πολ Τόμσεν έσβησε τη φωτιά που είχε ανάψει το ΔΝΤ στις ελληνικές τράπεζες

Το δύσκολο αγκάθι των ελληνικών τραπεζών μπορεί να έφυγε από την τρίτη αξιολόγηση αλλά η κυβέρνηση έχει μπροστά της ανοιχτά όλα τα υπόλοιπα μέτωπα. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, αλλαγές στην αγορά εργασίας και το Δημόσιο, κρατικά φέσια αλλά και τα πρόσθετα μέτρα για το 2018 που θα ενεργοποιηθούν εάν δεν βγαίνουν τα νούμερα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ συνιστούν ευθεία απειλή για την νέα αξιολόγηση.

Χθες ο Πολ Τόμσεν έσβησε τη φωτιά που είχε ανάψει το ΔΝΤ στις ελληνικές τράπεζες επιμένοντας για μια ακόμη γενναία ανακεφαλαιοποίηση. Ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται κανένα θέμα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για την Ελλάδα και πως το Ταμείο αποδέχεται τη θέση της ΕΚΤ να μη γίνει AQR αλλά να έρθουν νωρίτερα το stress tests.

Η λύση αυτή έδωσε ανάσα στις τράπεζες και στην κυβέρνηση. Όμως τα δύσκολα είναι μπροστά όπως φάνηκε και στο χθεσινό EuroWorking Group που συνεδρίασε στον απόηχο των γερμανικών εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έμεινε για άλλη μια φορά μετεξεταστέα στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ενώ οι δανειστές έδειξαν ξανά κίτρινες κάρτες για τις καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασε στους ομολόγους τους την εικόνα με τις πληρωμές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αλλά χωρίς τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι παρά την εκταμίευση 800 εκατ. ευρώ γι' αυτό το σκοπό τον Ιούλιο (στο πλαίσιο της δόσης των 7,7 δισ. Ευρώ από τον ESM) μόλις 500 εκατ. ευρώ έφτασαν μέχρι τώρα στους δικαιούχους από 1,2 δις που πρέπει να δοθούν συνολικά.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξοφλήσει τα οφειλόμενα έως το τέλος Οκτωβρίου διαφορετικά η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ θα πάψει να είναι άμεσα καταβαλλόμενη και θα απαιτηθούν νέες εγκρίσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM για να δοθούν τα χρήματα αυτά.

Οι δανειστές ασκούν έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση για να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς τις τράπεζες. Ενώ είχε προγραμματιστεί να αρχίσουν τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν μέσα στο Νοέμβριο. Έμφαση δίδεται και στο ξεμπλοκάρισμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η καταπολέμηση των κόκκινων δανείων.

Η αύξηση του αριθμού των συμβασιούχων στις 52.000 πάνω από το προβλεπόμενο όριο των 47.000, εν μέρει εξαιτίας της ρύθμισης που έγινε το καλοκαίρι για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους δανειστές. Το άλλο θέμα που συναντά τις αντιδράσεις τους είναι τα επιδόματα που ονομάστηκαν μη μισθολογικά ωφελήματα στο νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Ακόμη ένα αγκάθι είναι η αργή πρόοδος και οι αρρυθμίες γύρω από την αξιολόγηση και την κινητικότητα στο Δημόσιο. Στο μέτωπο των εργασιακών αντιδράσεις συναντούν η μείωση του πέναλτι από 45% σε 30% για τις πρόωρες αποχωρήσεις στο Δημόσιο καθώς και οι διατάξεις για την αναγνώριση πλασματικών ετών στους αγρότες. Αναφορικά με την πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου για τις ρυθμίσεις που βοηθούν τους εργαζόμενους να αναζητήσουν δικαστικά οφειλόμενους μισθούς, οι θεσμοί αντιπροτείνουν έναν εξωδικαστικό μηχανισμό αντί για τα δικαστήρια.

To μήνυμα Στουρνάρα

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 έστειλε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο στις αγορές με βιώσιμους όρους:
1. Επιτάχυνση στο ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
2. Επαρκή και έγκαιρη εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους
3. Συνεργασία κυβέρνησης και θεσμών για το είδος και τις προϋποθέσεις στήριξης της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του προγράμματος.