Κρατική του Κατάρ αποχωρεί από την Ελλάδα – Fake news, απαντά ο Κατρούγκαλος

Κρατική του Κατάρ αποχωρεί από την Ελλάδα – Fake news, απαντά ο Κατρούγκαλος

Ποια πρότζεκτ παγώνουν και γιατί – Αναλυτικά η ανακοίνωση της Al Rayyan

Το «πάγωμα» των επενδύσεών του στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο κρατικός επενδυτικός οργανισμός του Εμιράτου Al Rayyan, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν, με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις».

Οι εκπρόσωποι του Εμίρη καταγγέλουν ότι «παρά το γεγονός ότι το Κατάρ ήρθε στην Ελλάδα μετά από πολιτικές συμφωνίες και η λογική πορεία για τις επενδύσεις θα ήταν τα τελευταία χρόνια να γίνονται συναντήσεις με μηχανικούς και κατασκευαστές, η κατάληξη είναι να γίνονται συναντήσεις μόνο με νομικούς συμβούλους και δικηγορικές εταιρείες».

Στην ανακοίνωση της Al Rayyan αναφέρονται τα εμπόδια – ακόμα και οι φωτιές, για τις οποίες κατηγορήθηκε ο Εμίρης - που συνάντησαν στη Ζάκυνθο και τα οποία οδήγησαν στο… ναυάγιο της επένδυσης.

Επίσης, τονίζεται ότι το πρόβλημα δεν περιορίζετε μόνο στις επενδύσεις του Κατάρ , αλλά σε όλους του επενδυτικούς κλάδους και με άλλους επενδυτές, ξένους και μη. «Μπορεί να θεωρηθεί λοιπόν εμμέσως πλην σαφώς ότι η στάση της Ελλάδος προς του επενδυτές είναι αρνητική» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Al Rayyan, η εταιρία θα συνεχίσει να πληρώνει τους φόρους της , τον ΕΝΦΙΑ και τις υποχρεώσεις της στο Ελληνικό Κράτος , δίχως όμως να υλοποιηθούν τα πρωταρχικά της σχέδια για ανάπτυξη.

«Θεωρητικά το Κατάρ έχει ήδη αποχωρήσει , γίνετε μία απλή συντήρηση και αποπεράτωση των ανοιχτών ζητημάτων»  όπως τονίζει στην ανακοίνωση.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Al Rayyan

Μέχρι σήμερα, τα επενδυτικά πλάνα του Εμίρη στο Ιόνιο περιελάμβαναν:

  • την τουριστική εκμετάλλευση έκτασης 15.000 στρεμμάτων στη Ζάκυνθο, κοντά στην περιοχή «Ναυάγιο»
  • την δημιουργία ενός art island στην νήσο Οξυά (την οποία αγόρασε το 2013 η εταιρεία Pimara - μεγαλομέτοχος της οποίας είναι η Al Rayyan - έναντι 5.600.000 ευρώ. ).
  • Η ανακατασκευή του ξενοδοχείου Miramare στην Κέρκυρα σε υπερπολυτελή μονάδα και η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου, το οποίο επίσης αγόρασε

Απάντηση Κατρούγκαλου

Διαψεύδει κατηγορηματικά την «"είδηση" περί απόσυρσης δήθεν του Κατάρ από κάθε επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα», με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Πορτογαλία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, και κάνει λόγο για ένα «ακόμη κατασκευασμένο επεισόδιο», διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως «όσοι διακινούν τα σενάρια αυτά υπονομεύουν ευθέως το εθνικό συμφέρον».

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαιώνει πως "οι οικονομικές σχέσεις εμπιστοσύνης της Ελλάδας με το Κατάρ" βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων χρόνων και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει απόφαση του Κατάρ να αποσύρει το οικονομικό ενδιαφέρον του ιδίου και των επιχειρήσεων του από τη χώρα μας, και προσθέτει: «Όσα δηλώνει η εταιρία Al Rayyan -αν πράγματι τα δηλώνει, γιατί παρόμοια επιστολή δεν έχει περιέλθει στην ελληνική κυβέρνηση- αφορούν αποκλειστικά την ίδια και σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν την πραγματικότητα των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κατάρ».