Γκάζια στους εφόρους για να τρέξουν τις επιστροφές φόρων

Γκάζια στους εφόρους για να τρέξουν τις επιστροφές φόρων

Στόχος η έγκαιρη είσπραξη της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ

Αγώνα δρόμου κάνουν οι έφοροι για να προλάβουν να επιστρέψουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου τα ποσά των φόρων που δικαιούνται επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και να εκταμιευθεί εγκαίρως η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που απομένει από την δεύτερη αξιολόγηση.
Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για την πορεία των επιστροφών τον Αύγουστο όπου τέθηκαν σε ισχύ δύο ευνοϊκά μέτρα που προβλέπουν την άμεση επιστροφή φόρων χωρίς έλεγχο, οι εντολές προς τις εφορίες είναι να προχωρούν ταχύτατα και να αποδίδουν τα οφειλόμενα στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς έλεγχο είχε υπολογιστεί να επιστραφούν περί τα 300 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου ποσό το οποίο ενδεχομένως να φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι οι επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως 10.000 ευρώ αφορούν το 90% των εκκρεμών περιπτώσεων και το 1,24% του συνολικού ποσού των επιστροφών της κατηγορίας αυτής. Στο ΦΠΑ εκκρεμείς επιστροφές ως 10.000 ευρώ αφορούν σε πλήθος ( επιχειρήσεων και επαγγελματιών) το 35% του συνόλου δηλαδή περίπου 2.500 επιχειρήσεις.

Πάντως τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διογκώνονται. Συγκεκριμένα, ανήλθαν τον περασμένο Ιούλιο στα 1,252 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 269 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017, ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν ακόμα 890 εκατ. ευρώ που αφορούν εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών τις οποίες δεν έχουν επεξεργασθεί ακόμα οι εφορίες. Συνολικά το δημόσιο οφείλει περισσότερα από 2,1 δισ. ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Το ποσό των 890 εκατ. ευρώ αυτό, παρά το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει στις εφορίες τους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δεν έχει επεξεργασθεί από τις υπηρεσίες με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην εγγράφεται ως επίσημη υποχρέωση του Δημοσίου, αλλά να παραμένει άγνωστο πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία:
- 6.568 επιχειρήσεις αναμένουν την επιστροφή ΦΠΑ που ανέρχεται στο ποσό των 891 εκατ. ευρώ.
- 4.407 επιχειρήσεις περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ ύψους 734,85 εκατ. ευρώ για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών.
- Ο μέσος χρόνος αναμονής ανέρχεται στις 357 ημέρες.
- Υπάρχουν εφορίες που καθυστερούν τις επιστροφές φόρων για διάστημα πάνω από 4,5 χρόνια.

Ειδικότερα:
α) Ο μέσος χρόνος επιστροφών ΦΠΑ από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ανέρχεται στις 1.663 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες επιχειρήσεις περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ για περισσότερα από 5 χρόνια
β) Η Α’ εφορία Θεσσαλονίκης επιστρέφει τα αιτούμενα ποσά μετά από 1.395 ημέρες κατά μέσο όρο.
γ) Η ΔΟΥ Ψυχικού έχει αναμονή 1.222 ημερών κατά μέσο όρο και
δ) Η ΔΟΥ Γ΄ Πειραιά έχει μέσο χρόνο επιστροφής τις 1.109 ημέρες.