Ιταλική τράπεζα θέλει να εξαγοράσει τη γερμανική Commerzbank

Ιταλική τράπεζα θέλει να εξαγοράσει τη γερμανική Commerzbank

Η UniCredit έχει ενημερώσει το Βερολίνο για το ενδιαφέρον του, σύμφωνα με το Reuters

Η ιταλική τράπεζα UniCredit πρόσφατα ενημέρωσε τη γερμανική κυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται για μία ενδεχόμενη συγχώνευση με την Commerzbank, στην οποία το γερμανικό Δημόσιο κατέχει μερίδιο 15%, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση του θέματος που επικαλείται το Reuters.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η οποία αναζητά πιθανούς εταίρους στην Ευρώπη, ενώ αν προχωρήσει η συγχώνευση με την Commerzbank θα δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι επαφές της UniCredit με το Βερολίνο βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο, ενώ μία πηγή ανέφερε στο Reuters ότι υπάρχουν και άλλοι όμιλοι που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την Commerzbank.

«Η UniCredit έχει έρθει σε επαφή με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε μία από τις πηγές, προσθέτοντας πως μολονότι το Βερολίνο είναι ανοιχτό σε μία πώληση, η Commerzbank δεν έχει επιδείξει κανένα ενδιαφέρον. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θέλει να διατηρήσει επ’ άπειρον το μερίδιό της στην Commerzbank και επιθυμεί το καλύτερο για τους φορολογούμενους.

Σημειωτέον ότι το γερμανικό Δημόσιο απέκτησε τις μετοχές της Commerzbank που έχει στην κατοχή του έναντι 18 ευρώ τη μία, και άρα θα πρέπει να τις πουλήσει για τουλάχιστον το ίδιο αντίτιμο, ώστε να μην είναι ζημιογόνα η επένδυσή του.

Πάντως, για να προχωρήσει το deal θα πρέπει να ξεπεραστούν αρκετά εμπόδια, μεταξύ αυτών και οι αναμενόμενες αντιδράσεις στη Γερμανία για την πώληση μίας από τις κύριες τράπεζες της χώρες σε έναν ξένο όμιλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η UniCredit έχει ήδη δραστηριότητα στη Γερμανία, καθώς έχει υπό τον έλεγχό της μία από τις μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες, την HVB. Η χρηματιστηριακή αξία της ιταλικής τράπεζας εκτιμάται κοντά στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, και είναι τριπλάσια από αυτήν της Commerzbank. Τον περασμένο μήνα η UniCredit εμφάνισε τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη της εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια.

Πάντως, μετά τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ του Reuters η μετοχή της Commerzbank στη Φρανκφούρτη κατέγραψε άνοδο 3%, ενώ αντίθετα η μετοχή της UniCredit στο Μιλάνο υποχώρησε κατά σχεδόν 3%.