H Mattel και η Hasbro θα σώσουν την Toys R Us από την κατάρρευση

H Mattel και η Hasbro θα σώσουν την Toys R Us από την κατάρρευση

Η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων παιχνιδιών στις ΗΠΑ τελικά θα επιβιώσει χάρη στους προμηθευτές της, εκτιμά τo Bloomberg

Ανησυχία προκάλεσε η απόφαση της μεγαλύτερης αμερικανικής αλυσίδας καταστημάτων παιχνιδιών, Toys R Us, να υποβάλει αίτηση πτώχευσης τη Δευτέρα, λίγους μήνες πριν την εορταστική περίοδο όπου παραδοσιακά καταγράφει το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της. Όμως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, είναι μάλλον απίθανο να κλείσει η Toys R Us. Κι αυτό γιατί έχει γερές «πλάτες».

Η επιχείρηση, που έχει πληγεί βαριά από την αλματώδη αύξηση των online αγορών, παρουσιάζει αυτή τη στιγμή χρέη που ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως οι κύριοι προμηθευτές της, μεγάλες εταιρείες όπως η Mattel, η Hasbro και η MGA Entertainment, την έχουν ανάγκη, και ως εκ τούτου θα τη στηρίξουν όσο χρειάζεται, σύμφωνα με την εκτίμηση του Bloomberg.

«Θεέ μου, είναι πολύ σημαντικοί, και ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της MGA, Άιζακ Λάριαν. «Είναι το μοναδικό μέρος όπου τα παιδιά μπορούν να πάνε και απλά να αγοράσουν παιχνίδια. Δεν υπάρχει παιχνιδοβιομηχανία χωρίς την Toys R Us», πρόσθεσε.

Όπως εξηγεί στο Bloomberg ο αναλυτής του οίκου Moody’s Τσάρλι Ο’Σι, οι μεγάλοι προμηθευτές της αλυσίδας τη στηρίζουν εδώ και χρόνια, προσφέροντάς της αποκλειστικά προϊόντα κατά τη διάρκεια των εορτών και προωθητικές ενέργειες για να τη βοηθήσουν να ανταγωνιστεί τα πολυκαταστήματα που πουλάνε και παιχνίδια. Το κάνουν αυτό επειδή θέλουν να υπάρχει ένα μέρος όπου μπορούν να πουλάνε παιχνίδια όλο το χρόνο σε κανονικές τιμές.

Ο λόγος για τον οποίο η Toys R Us οδηγήθηκε στην αίτηση πτώχευσης είναι επειδή το 40% των προμηθευτών της σταμάτησε την προμήθεια προϊόντων, ζητώντας να πληρώνονται σε μετρητά. Με αυτό το δεδομένο, ήταν ορατός ο κίνδυνος τα Χριστούγεννα τα ράφια της να ήταν άδεια, και άρα να χάνονταν εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις. Όμως με την αίτηση πτώχευσης η εταιρεία έχει το χρόνο να αναδιοργανωθεί, έχοντας λάβει μία δέσμευση για ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους άνω των 3 δισ. δολαρίων από τους πιστωτές της.

Για να πετύχει βέβαια η αναδιάρθρωση της εταιρείας, είναι απαραίτητο να έχει τη στήριξη των προμηθευτών της. Έτσι, η Mattel και η Hasbro θα πρέπει να συνεχίσουν να βοηθούν την Toys R Us όπως το κάνουν μέχρι τώρα, ώστε να μπορέσει η αλυσίδα να ανταγωνιστεί κολοσσούς όπως η Amazon και η Wal-Mart.

Ήδη πάντως τόσο η Hasbro όσο και η Mattel έχουν ξεκαθαρίσει πως θα στηρίξουν την αλυσίδα, με τη Mattel, τη μεγαλύτερη παιχνιδοβιομηχανία του κόσμου, να χαρακτηρίζει την Toys R Us έναν από τους πιο σημαντικούς της εταίρους, ενώ τη στήριξή τους έχουν ήδη ανακοινώσει τόσο η MGA, που μεταξύ άλλων παράγει τις γνωστές κούκλες Bratz, όσο και η Wicked Cool Toys που βγάζει τα Cabbage Patch Kids (γνωστά στην Ελλάδα πριν πολλά χρόνια ως «Λαχανούληδες»).