«Μετρήστε τη διαφθορά σε αριθμούς» ζητά η Κριστίν Λαγκάρντ

«Μετρήστε τη διαφθορά σε αριθμούς» ζητά η Κριστίν Λαγκάρντ

Πρέπει να ποσοτικοποιήσουμε το πρόβλημα της διαφθοράς καλύτερα, τονίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ

Κάθε χρόνο, μόνον οι δωροδοκίες που δέχονται οι διεφθαρμένοι υπάλληλοι και αξιωματούχοι, σε κάθε πόστο, αγγίζουν τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 2% του ΑΕΠ όλου του πλανήτη.

Και όμως, αυτό είναι μόνον οι δωροδοκίες και ένα μικρό και μετρήσιμο (όταν εντοπίζεται) μέρος του παγκόσμιου προβλήματος που ακούει στο όνομα «διαφθορά» (όχι δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο).

Σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως όλο και περισσότερες χώρες μέλη του Ταμείου συμφωνούν ότι η διαφθορά είναι ένα σοβαρό μακροοικονομικό πρόβλημα σε πολλές χώρες. Επιπλέον, η κ. Λαγκάρντ ζήτησε να υπάρξει μια καλύτερη ποσοτικοποίηση του προβλήματος αυτού. «Είναι αλήθεια πως η συστηματική διαφθορά θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των κρατών να δημιουργούν ανάπτυξη και να βγάζουν τον πληθυσμό από τη φτώχεια», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στη διάρκεια ομιλίας της στο Brookings Institute στην Ουάσινγκτον. «Είναι μια διαβρωτική δύναμη που βλάπτει τη ζωτικότητα των επιχειρήσεων και φρενάρει τις οικονομικές δυνατότητες», πρόσθεσε.

Οι 189 χώρες μέλη του ΔΝΤ θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια καλύτερη εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων της διαφθοράς.

«Για να γίνει κάτι τέτοιο είναι απαραίτητες νέες μεθοδολογίες για να ποσοτικοποιήσουμε καλύτερα και να αναλύσουμε το πρόβλημα», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Η ίδια παραδέχθηκε πάντως πως, στο βαθμό που η διαφθορά είναι συχνά κρυφή, οι νέες πολιτικές μπορεί να χρειαστούν χρόνια πριν γίνουν αποτελεσματικές.

Αν και ορισμένες κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τη διαφθορά ως ένα πολιτικό και όχι οικονομικό πρόβλημα, «αυτός δεν είναι λόγος για να μην προχωρήσουμε», υπογράμμισε τέλος.