Η Φρανκφούρτη «κλέβει» χιλιάδες θέσεις εργασίας από το Λονδίνο

Η Φρανκφούρτη «κλέβει» χιλιάδες θέσεις εργασίας από το Λονδίνο

Πώς το Brexit πλήττει τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Βρετανίας

Περίπου 10.000 θέσεις εργασίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα μεταφερθούν εκτός της Βρετανίας ή θα δημιουργηθούν σε άλλες χώρες στα επόμενα χρόνια, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξασφαλίσει πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Reuters μεταξύ των εταιριών που απασχολούν τους περισσότερους εργαζόμενους στον διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η Φρανκφούρτη είναι ο πλέον δημοφιλής προορισμός για τις νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την έρευνα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με το Παρίσι να ακολουθεί με διαφορά στη δεύτερη θέση.

Τα αποτελέσματα της πρώτης ολοκληρώμενης έρευνας στην οποία συμμετείχαν τράπεζες, ασφαλιστικές, εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων, εταιρίες επενδύσεων ιδιωτικού κεφαλαίου και χρηματιστήρια στη Βρετανία προήλθαν από 123 εταιρίες που ρωτήθηκαν για τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες του σχεδιασμού που έχουν εκπονήσει μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «σκληρό» Brexit.

Οι ερωτήσεις απαντήθηκαν μέσω email ή τηλεφωνικά από τις 21 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Σχεδόν οι μισές από τις εταιρίες που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters δήλωσαν ότι θα χρειαστεί να μεταφέρουν προσωπικό ή να αναδιαρθρώσουν τις δραστηριότητές τους λόγω του Brexit, που αναμένεται να λάβει χώρα τον Μάρτιο του 2019. Ένα τρίτο των εταιριών δήλωσε ότι δεν υπάρχει αντίκτυπο ενώ οι υπόλοιπες απάντησαν ότι δεν έχουν ακόμα καταλήξει στο σχεδιασμό τους ή αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα μετακινηθούν ή θα δημιουργηθούν σε άλλες χώρες βασίστηκε στις απαντήσεις 39 εταιριών που απασχολούν τουλάχιστον 350.000 άτομα. Περίπου 1,1 εκατ. άτομα εργάζονται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Βρετανίας.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το πρώτο κύμα των θέσεων εργασίας που θα χαθούν λόγω του Brexit ίσως είναι κοντά στις κατώτερες προβλέψεις των παραγόντων και των εταιριών του κλάδου, πράγμα που θα σημαίνει ότι το Λονδίνο θα διατηρήσει τη θέση του ως του κορυφαίου χρηματοπιστωτικού κέντρου της ηπείρου, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι οι μεγαλύτερες κινήσεις θα μπορούσαν να βρίσκονται ‘στο συρτάρι’ για μια δεκαετία ή και περισσότερο. «Εάν συμβεί, δεν θα είναι μια και καλή», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος σε μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες. «Θα υπάρξει μια αργή εκροή θέσεων εργασίας από το Λονδίνο σε μια σειρά ετών».

Για την έρευνα, το Reuters προσέγγισε 158 από τις μεγαλύτερες και με διεθνή προσανατολισμό χρηματοπιστωτικές εταιρίες στη Βρετανία, εκ των οποίων 35 δεν απάντησαν.

Από την έρευνα προκύπτει ότι θα επηρεαστούν 9.777 θέσεις εργασίας στον τραπεζικό κλάδο. Οι ασφαλιστικές εταιρίες απάντησαν ότι σχεδιάζουν να μεταφέρουν ή να δημιουργήσουν 98 θέσεις εργασίας εκτός Βρετανίας και ο κλάδος διαχείρισης κεφαλαίων 311 θέσεις, σύμφωνα με την έρευνα. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα παρατηρηθεί στις αμερικανικές και βρετανικές τράπεζες διότι πολλές χρησιμοποιούν το Λονδίνο ως έδρα της επενδυτικής τραπεζικής τους στην ΕΕ.

Ο αντίκτυπος στις ισπανικές, τις ιταλικές και τις ολλανδικές εκτιμάται μικρότερος διότι δεν χρησιμοποιούν το Λονδίνο ως βάση τους και επικεντρώνονται λιγότερο στην επενδυτική τραπεζική. Οι ιαπωνικές τράπεζες, όπως οι Nomura, Daiwa Securities και Sumitomo Mitsui Financial Group, σχεδιάζουν να δημιουργήσουν θυγατρικές στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με την έρευνα. Η Bank of America και η Credit Suisse, δύο από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στο Λονδίνο, αρνήθηκαν να πουν πόσες θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν. Ωστόσο, η BofA δήλωσε ότι θα επιλέξει το Δουβλίνο ως έδρα της στην EU στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit.

Οι περισσότεροι επέλεξαν τη Φρανκφούρτη ως την πόλη που προτιμούν να μεταφέρουν θέσεις εργασίας, με 5.470 θέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν την αναμενόμενη μετακίνηση έως 4.000 εργαζομένων από την Deutsche Bank. Το Παρίσι ήρθε δεύτερο με 1.800 θέσεις, από τις οποίες οι 1.000 είναι αυτές που σχεδιάζει να μεταφέρει η HSBC.

Ο πραγματικός αντίκτυπος από το Brexit θα γίνει εμφανής σε 10 ή 20 χρόνια καθώς οι περισσότερες εταιρίες εφαρμόζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης σε δύο φάσεις, δήλωσαν υψηλόβαθμα στελέχη από το Λονδίνο. Ο τελικός αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες για τη συμφωνία του Brexit, την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και το εάν η Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο θα αποδειχθούν πετυχημένες εναλλακτικές του Λονδίνου.