Αντιμέτωπη με πρόστιμο-ρεκόρ για διαφθορά η Airbus

Αντιμέτωπη με πρόστιμο-ρεκόρ για διαφθορά η Airbus

Ο διακανονισμός μπορεί να ξεπεράσει και το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με βρετανική εφημερίδα

Αντιμέτωπη με πρόστιμο που μπορεί να ξεπερνά και το 1 δισεκατομμύριο λίρες (1,13 δισ. ευρώ) από τους Γάλλους και Βρετανούς εισαγγελείς είναι η Airbus για σειρά κατηγοριών που σχετίζονται με διαφθορά, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Evening Standard.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι εισαγγελείς των δύο χωρών συναντήθηκαν τον Αύγουστο για να συζητήσουν τους όρους ενός διακανονισμού, μετά από έρευνα για τη χρήση μεσαζόντων για την πώληση αεροσκαφών.

Οι έρευνες ξεκίνησαν όταν οι αρμόδιες αρχές διαπίστωσαν πως η εταιρεία είχε υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις στην υπηρεσία εξαγωγών της Βρετανίας σχετικά με πληρωμές σε μεσάζοντες.

Η αρμόδια υπηρεσία της Βρετανίας για σοβαρές απάτες, SFO, ξεκίνησε την έρευνά της τον Αύγουστο του 2016, ενώ τον Μάρτιο του 2017 ξεκίνησε η έρευνα της οικονομικής εισαγγελίας της Γαλλίας (PNF). Πάντως, πηγές με γνώση της υπόθεσης δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι έρευνες μπορεί να διαρκέσουν αρκετά χρόνια.

Η Airbus δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για την ώρα έναν διακανονισμό, όμως πιθανόν να της προσφερθεί ένας διακανονισμός μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, ανάλογα με το πόσο συνεργάσιμη είναι. Η εταιρεία πάντως έχει ήδη προχωρήσει σε εκτεταμένη εσωτερική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας έχει «παγώσει» τις πληρωμές σε τρίτους.

Είναι ενδεικτικό ότι το εύρος της υπόθεσης θεωρείται μεγαλύτερο και από αυτό της Rolls-Rοyce, η οποία τον Ιανουάριο συμφώνησε σε διακανονισμό-ρεκόρ ύψους 567 εκατομμυρίων ευρώ, μετά από τη μεγαλύτερη έρευνα στην ιστορία της SFO. Κι αυτό γιατί στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών βρίσκονται δεκάδες συμβόλαια πώλησης και συναλλαγές αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.