Στέλεχος SPD: Δεν αποκλείω ακόμα και ονομαστική μείωση του Ελληνικού χρέους

Στέλεχος SPD: Δεν αποκλείω ακόμα και ονομαστική μείωση του Ελληνικού χρέους

Nόρμπερτ Σπίνρατ: Θέλουμε την περαιτέρω ανάπτυξη του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Νόρμπερτ Σπίνρατ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ευρωπαϊκών υποθέσεων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας και επικεφαλής των βουλευτών του SPD στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε αυτήν ο Γερμανός πολιτικός χαρακτηρίζει ως «ιδιαίτερα επιτυχημένη» την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι η χρηματοδότηση (του ελληνικού προγράμματος) είναι εξασφαλισμένη μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Παράλληλα, τονίζει ότι είναι δυνατό και σκόπιμο έως τότε να γίνει μία συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας μας.

«Ακόμα και τα… γεράκια», όπως λέει, παραδέχονται ότι οι τωρινές ελαφρύνσεις ισοδυναμούν με ελάφρυνση. «Στον βαθμό αυτό, μπορεί κανείς να το κάνει και ονομαστικά», τονίζει ο Σπίνρατ. Μεταξύ άλλων εκφράζει την άποψη ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει κάνει σαφές πως έχει δοθεί η υπόσχεση για ελάφρυνση, «όταν θα έχουν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις» και ότι «πρέπει να τηρηθεί αυτή η υπόσχεση».

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τονίζει επίσης ότι «η Ιταλία και η Ελλάδα, αλλά και η Ισπανία, η Γερμανία και η Σουηδία δεν επιτρέπεται να αφήνονται μόνες τους στο θέμα της υποδοχής των προσφύγων», ενώ χαρακτηρίζει ως καλή βάση για την αντιμετώπιση του θέματος «τις προτάσεις της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Δουβλίνου».

Το κόμμα του -όπως σημειώνει- επιθυμεί επίσης «την οικονομική υποστήριξη από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τις δαπάνες των κρατών μελών» και «τη δημιουργία νόμιμης εισόδου στην Ευρώπη», ούτως ώστε «να μην διακινδυνεύουν την επικίνδυνη για τη ζωή τους διέλευση από την Μεσόγειο». Υποστηρίζει, επίσης, τη δίκαιη κατανομή τους σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Εκτιμά ότι οι ιδέες Μακρόν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και δίνουν επιτέλους την ευκαιρία για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις» στην Ευρώπη. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει: «Το SPD τάσσεται υπέρ μιας ανοικτής διαδικασίας, στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι χώρες» και διαβεβαιώνει ότι «οι καιροί των πραγματικών ή υποτιθέμενων υπαγορεύσεων από την Γερμανία παρήλθε». Προαναγγέλλει ότι το κόμμα του θα επιδιώξει «επιπλέον μια πιο αποτελεσματική ολοκλήρωση της οικονομικής πολιτικής μέσω μια οικονομικής κυβέρνησης στην Ευρωζώνη», ενώ για το τελικό αποτέλεσμα των επικείμενων γερμανικών εκλογών, επισημαίνει πως «πολλοί εκλογείς αποφασίζουν κυριολεκτικά μπροστά στην κάλπη. Τίποτα δεν είναι πλέον σίγουρο. Αγωνιζόμαστε ώστε να κατακτήσουμε την πλειοψηφία. Ακόμα είναι όλα πιθανά».

Αρνείται να κάνει εικασίες, στο ερώτημα ποιο μετεκλογικό κυβερνητικό συνδυασμό θεωρεί τον πιθανότερο, ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση στην Τουρκία, τη χαρακτηρίζει «μία σημαντική χώρα, σε μία γεωστρατηγικά κεντρική θέση για την Ευρωπαϊκή Ένωση». Επίσης, εκτίμησε ότι η ένταξή της στην ΕΕ «δεν αναμένεται στο ορατό μέλλον, διότι για κάτι τέτοιο απαιτεί ακόμα πάρα πολλές βασικές αλλαγές από την πλευρά της Τουρκίας». Τέλος, σχετικά με συζητήσεις με την Τουρκία περί διευρύνσεως της Τελωνειακής Ένωσης είπε πως «δεν θα πρέπει καν να ξεκινήσουν».