Βρώμικες μπίζνες με τα σκουπίδια στην πεντακάθαρη Ζυρίχη

Βρώμικες μπίζνες με τα σκουπίδια στην πεντακάθαρη Ζυρίχη

Υπερκοστολογήσεις, υπεξαιρέσεις δημοσίου χρήματος και οικογενειοκρατία αποκάλυψε η εισαγγελική έρευνα

Μία από τις πιο καθαρές πόλεις του κόσμου, η Ζυρίχη, συγκλονίζεται από ένα σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ γύρω από τη διαχείριση των σκουπιδιών, με τις εισαγγελικές αρχές να έχουν εντοπίσει πληθώρα στοιχείων για «βρώμικες» μπίζνες.

Μέχρι τώρα οι έρευνες έχουν αποκαλύψει υπερκοστολογήσεις ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, περιστατικά σκανδαλώδους οικογενειοκρατίας και υπεξαίρεση μεγάλων ποσών στο τμήμα απορριμμάτων και ανακύκλωσης της ελβετικής πόλης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

«Το τμήμα απορριμμάτων και ανακύκλωσης της Ζυρίχης εξελίχθηκε σε κράτος εν κράτει», δήλωσε στο κρατικό δίκτυο SRF ο Φίλιπο Λόιτενεγκερ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου που επιβλέπει το τμήμα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης από το 2014. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει αυτό», πρόσθεσε, απορρίπτοντας τις επικρίσεις σε βάρος του για το ότι άργησε να ενεργήσει.

Ο επικεφαλής του επίμαχου τμήματος, Ουρς Πάουλι, απολύθηκε τον περασμένο Ιούνιο, όταν αποκαλύφθηκε ότι οδηγούσε ένα πανάκριβο πολυτελές όχημα που είχε αγοράσει με χρήματα των φορολογουμένων, ενώ στα γραφεία του εντοπίστηκε ένα «κρυφό» απόθεμα 215.000 ελβετικών φράγκων (187.370 ευρώ). Τα χρήματα αυτά κατασχέθηκαν από τον εισαγγελέα, ενώ σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger προήλθαν από την πώληση μεταχειρισμένων οχημάτων του τμήματος και χρησιμοποιούνταν για να επιβραβεύουν υπαλλήλους για την καλή τους απόδοση.

Ο ίδιος ο Πάουλι πάντως αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του.