Περιορισμοί στον εφοδιασμό της Β. Κορέας σε πετρέλαιο και αέριο

Περιορισμοί στον εφοδιασμό της Β. Κορέας σε πετρέλαιο και αέριο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα που είχαν φέρει οι ΗΠΑ για περιορισμούς στις εισαγωγές και εξαγωγές της Πιονγιάνγκ

Νέες, αυστηρότερες κυρώσεις επέβαλλε ο ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα, κατά τη συνεδρίαση του ΣΑ χθες, εξαιτίας της νέας δοκιμής— της έκτης κατά σειρά - πυρηνικού όπλου, στην οποία προχώρησε την 3η Σεπτεμβρίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα που είχαν φέρει οι ΗΠΑ, με σημαντικότερους τους περιορισμούς στον εφοδιασμό της σε πετρέλαιο και αέριο.

Η Κίνα είναι η χώρα που προμηθεύει τη Βόρεια Κορέα με τη μεγαλύτερη ποσότητα του αργού που εισάγει.

Πέραν της επιβολής περιορισμών στις βορειοκορεατικές εισαγωγές πετρελαίου και αερίου, απαγορεύθηκαν επίσης οι εξαγωγές προϊόντων υφαντουργίας από την Πιονγκγιάνγκ. Τα προϊόντα αυτά αποτέλεσαν τη δεύτερη σημαντικότερη πηγή συναλλάγματος μετά τον άνθρακα και άλλα ορυκτά για τη Βόρεια Κορέα το 2016, καθώς η αξία των εξαγωγών της ανήλθε σε 752 εκατομμύρια δολάρια. Σχεδόν το 80% των προϊόντων αυτών κατέληξε στην Κίνα.

Για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, η απόφαση που υιοθετήθηκε είναι «ισχυρή», «ισορροπημένη» κι επιτρέπει στον ΟΗΕ να επιδείξει «ενότητα» και «αποφασιστικότητα».

Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Λιου Τζιεγί προέτρεψε από την πλευρά του τη Βόρεια Κορέα να «πάρει σοβαρά την προσδοκία και τη βούληση της διεθνούς κοινότητας» να τερματίσει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ κάλεσε όλα τα μέρη να παραμείνουν «ψύχραιμα» και να μην προκαλούν εντάσεις.

Ο Λιου σημείωσε ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, «μάλλον σύντομα παρά αργότερα».

Τα μέτρα που απορρίφτηκαν

Η Κίνα και η Ρωσία είχαν προτείνει να προστεθεί μια παράγραφος που προέβλεπε την ταυτόχρονη αναστολή των πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας και των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας αλλά η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι, αποκάλεσε «προσβλητική» την πρόταση αυτή.

Κατά τη διάρκεια της εντατικής διαπραγμάτευσης πριν από την ψηφοφορία, αφαιρέθηκε από το σχέδιο απόφασης μια παράγραφος που προέβλεπε το πάγωμα τυχόν πόρων του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν στο εξωτερικό, κάτι το οποίο δεν επιθυμούσε η Μόσχα.

Τα μέτρα για τους βορειοκορεάτες εργαζόμενους και την επιθεώρηση ύποπτων βορειοκορεάτικων πλοίων στη θάλασσα είναι επίσης λιγότερο σκληρά από ό,τι προέβλεπε η αρχική εκδοχή του σχεδίου απόφασης, κατόπιν πιέσεων της Μόσχας. Στη Ρωσία εργάζονται περίπου 35.000 βορειοκορεάτες μετανάστες.