Άνοδος των αιγυπτιακών εξαγωγών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση

Άνοδος των αιγυπτιακών εξαγωγών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση

Κατά 16,5% κατά το 1ο εξάμηνο 2017

Σημαντική αύξηση της τάξεως του 16,5% παρουσίασαν οι αιγυπτιακές εξαγωγές προς τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στις 4 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου Τάρεκ Καμπίλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι αιγυπτιακές εξαγωγές προς την Ε.Ε. κατέγραψαν αύξηση κατ’ απόλυτη τιμή σε 3,07 δισ. δολάρια κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, σε σχέση με τα 2,6 δισ. δολάρια του αντίστοιχου εξαμήνου του περσινού έτους 2016.

Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, οι εισαγωγές της Αιγύπτου από την Ε.Ε. παρουσίασαν μείωση 29% στο ίδιο διάστημα, ανερχόμενες σε 8,15 δισ. δολάρια, έναντι 11,5 δισ. Δολάρια που είχαν φτάσει το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Κατά τα αιγυπτιακά στοιχεία, το εις βάρος της Αιγύπτου εμπορικό έλλειμμα με την Ε.Ε. μειώθηκε στην διάρκεια του 1ου εξαμήνου 2017 σε 5,08 δισ. δολάρια, έναντι 8,87 δισ. δολάρια το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016, όπως σημειώνει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT, το 2016 οι εξαγωγές της Αιγύπτου προς την Ε.Ε. κατέγραψαν μείωση 7,83% και ανήλθαν σε 6,69 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές της χώρας από την Ε.Ε. εμφάνισαν αύξηση 1,18% και ανήλθαν σε 20,64 δις ευρώ.

Τέλος, ο Αιγύπτιος Υπουργός Τάρεκ Καμπίλ δήλωσε πως στο προσεχές διάστημα θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της Αιγύπτου με τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.