1 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ σε ελληνικές επιχειρήσεις από το «πακέτο Γιούνκερ»

1 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ σε ελληνικές επιχειρήσεις από το «πακέτο Γιούνκερ»

Η Ελλάδα είναι η κορυφαία χώρα μέσου μεγέθους της ΕΕ ως προς την απορροφητικότητα χρηματοδοτήσεων από την ΕΤΕπ

Χρηματοδοτήσεις ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κατ’ εντολήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν δοθεί σε ελληνικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου «πακέτου Γιούνκερ», τονίζουν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές της ΕΤΕπ.

Όπως σημειώνουν μάλιστα οι ίδιες πηγές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, από την εφαρμογή του σχεδίου Γιούνκερ, η Ελλάδα είναι η κορυφαία χώρα μέσου μεγέθους της ΕΕ ως προς την απορροφητικότητα χρηματοδοτήσεων από την ΕΤΕπ.

Το 2016 η ΕΤΕπ κατέγραψε ρεκόρ 5ετίας στις συνολικές χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα καθώς οι υπογραφές χρηματοδοτήσεων έφτασαν τα 1,52 δισ. ευρώ και οι εκταμιεύσεις τα 1,42 δισ. ευρώ. Το 2017 αναμένεται μάλιστα να καταγραφεί και νέο ρεκόρ τόσο για υπογραφές χρηματοδοτήσεων όσο και για την εκταμίευση, με τα συνολικά ποσά να πλησιάζουν ή και να ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως εκτιμούν οι πηγές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι από το πακέτο Γιούνκερ δόθηκε χρηματοδότηση ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ για τα αναπτυξιακά έργα στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια από την εταιρία Fraport. Με την μόχλευση μάλιστα το ποσό αυτό αναμένεται να φτάσει τα 400 εκατομμύρια.

Πρόσφατα επίσης, η ΕΤΕπ χρηματοδότησε ένα μέρος των επενδυτικών σχεδίων της COSMOTE ύψους 150 εκατομμυρίων. Χρηματοδότησε επίσης την ανάπτυξη αιολικών πάρκων της εταιρίας ΤΕRΝΑ στη Βοιωτία με 24 εκατομμύρια ευρώ αλλά και μια start up επιχείρηση επεξεργασίας πιστωτικών καρτών με 25 εκατομμύρια.

Πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται μάλιστα να υπογραφεί η χρηματοδότηση και άλλων επενδυτικών σχεδίων από την ΕΤΕπ.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – ότι η Ελλάδα απορροφά τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Στα τέλη του μήνα αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, για να εγκαινιάσει τα νέα γραφεία της Τράπεζας.