«Το Brexit είναι μία κακή και ανόητη απόφαση»

«Το Brexit είναι μία κακή και ανόητη απόφαση»

Ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατακεραυνώνει την επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ

Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν «ανόητη» και μόνο με τη θέληση του βρετανικού λαού μπορεί να σταματήσει, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρτιν Σέλμαϊρ, επικεφαλής προσωπικού του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Το Brexit είναι κακό και είναι μία ανόητη απόφαση», είπε ο Σέλμαϊρ, και πρόσθεσε: «Οι μόνοι που μπορούν να το αναστρέψουν θα ήταν οι ίδιοι οι Βρετανοί πολίτες, και δεν είμαι ονειροπόλος, είμαι ρεαλιστής. Το Brexit θα γίνει στις 29 Μαρτίου του 2019».

Ο Σέλμαϊρ, ένας από τους πλέον ισχυρούς αξιωματούχους στην ιεραρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε πως είναι βέβαια εφικτό η απόφαση της Βρετανίας να αναστραφεί «νόμιμα», όμως «θα ήταν αλαζονικό εκ μέρους μας να πούμε» ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιβάλει κάτι τέτοιο.

«Η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τον Μάρτιο του 2019 θα είναι πάντα ανοιχτή, και σε όλους τους Βρετανούς φίλους μας, φυσικά αυτό είναι κάτι που ανθρώπινα ευχόμαστε», επεσήμανε ο Γερμανός αξιωματούχος. «Όμως πολιτικά αυτή τη στιγμή αυτή η επιλογή δε βρίσκεται στο τραπέζι», ξεκαθάρισε.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους του Brexit βρίσκονται σε αδιέξοδο, και αναμένεται να συνεχιστούν στις 18 Σεπτεμβρίου.