Ρεκόρ 9 ετών για τον μεταποιητικό δείκτη PMI στην Ελληνική οικονομία

Ρεκόρ 9 ετών για τον μεταποιητικό δείκτη PMI στην Ελληνική οικονομία

Η επίδοση του Αυγούστου είναι η καλύτερη από τον Αύγουστο του 2008

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών διαμορφώθηκε τον Αύγουστο του 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης PMI αυξήθηκε στις 52,2 μονάδες έναντι 50,5 μονάδων τον Ιούλιο.

Η επίδοση του Αυγούστου είναι η καλύτερη από τον Αύγουστο του 2008, στηριζόμενη κυρίως στην αύξηση των νέων παραγγελιών τόσο από την εγχώρια αγορά, όσο και από το εξωτερικό.

Η πρόσφατη ανάπτυξη του ελληνικού μεταποιητικού τομέα ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των νέων εργασιών, της εντονότερης που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2014. Επιπρόσθετα, ευρεία ήταν η αύξηση της ζήτησης των πελατών, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν επίσης τον Αύγουστο, για πρώτη φορά σε διάστημα 12 μηνών.

Ανταποκρινόμενες στην αύξηση της ζήτησης, οι εταιρείες προσέλαβαν επιπρόσθετους εργαζομένους κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, επεκτείνοντας, με αυτόν τον τρόπο, την τρέχουσα περίοδο αύξησης της απασχόλησης σε τέσσερις μήνες.

ΕΛΣΤΑΤ: 0,8% πάνω το ΑΕΠ

Αύξηση 0,5% παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το δεύτερο τρίμηνο 2017 με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2017, ενώ σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2016 παρουσίασε αύξηση κατά 0,8%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το δεύτερο τρίμηνο 2017 παρουσίασε αύξηση κατά 0,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2016.

Επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ του πρωτου τριμήνου 2017 έχει αναθεωρηθεί λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης και ενημερωμένων στοιχείων Βραχυχρόνιων Δεικτών.