Το ακριβό ευρώ δεν φαίνεται να ενοχλεί την ΕΚΤ

Το ακριβό ευρώ δεν φαίνεται να ενοχλεί την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ επιμένει και παραμένει ψύχραιμη

H ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο ξεπέρασε για πρώτη φορά σε δυόμιση χρόνια τα 1,20 δολάρια. Οι λόγοι ενίσχυσης του ευρώ, από τις αρχές του 2017, είναι η εξέλιξη στην οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, αλλά και  οι  ενδείξεις για τερματισμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Ένας λόγος θα μπορούσε ωστόσο να είναι και η πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η οποία δεν ανακάμπτει τόσο δυναμικά όσο στο παρελθόν. Οι οιωνοί δεν είναι καλοί για το δολάριο. Πλημμύρες και καταστροφές στην Πολιτεία του Τέξας εντείνουν την ανασφάλεια των επενδυτών - ενώ η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα πυραυλική δοκιμή. Με δεδομένους αυτούς τους κινδύνους, οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο στο ελβετικό φράγκο και πιθανόν στο ευρώ.

Η ΕΚΤ επιμένει και παραμένει ψύχραιμη. Την περασμένη Παρασκευή μετά τη σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι δεν είπε λέξη για το ευρώ κι ας γνωρίζει καλά ότι ένα ισχυρό ευρώ καθιστά ακριβότερα τα προϊόντα της Ευρωζώνης στο εξωτερικό, γεγονός που ενδέχεται να συμπιέσει την οικονομική ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή, τίθεται εν αμφιβόλω ο στόχος της Ε.Ε. για πληθωρισμό 2%.

Οι οικονομολόγοι της γερμανικής Commerzbank πάντως, δεν αποκλείουν μια παρέμβαση του προέδρου της ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου, στις 7 Σεπτεμβρίου.