Παπανάτσιου: Με πιο δίκαιες αντικειμενικές ο ΕΝΦΙΑ την επόμενη χρονιά

Παπανάτσιου: Με πιο δίκαιες αντικειμενικές ο ΕΝΦΙΑ την επόμενη χρονιά

Ολοκληρώνεται εντός του 2017 η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών

Αισιόδοξη ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με βάση τις οποίες θα υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ από την επόμενη χρονιά, δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στη Βουλή.

«Έχουμε δεσμευθεί, και έχει ξεκινήσει ήδη στο υπουργείο μας η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές αξίες. Ήδη στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2017 μία από τις περιοχές όπου είχε ήδη γίνει η επιτροπή και μας έφερε το αποτέλεσμα, έχει υπολογιστεί με χαμηλότερη τιμή αντικειμενικής αξίας, και μέχρι το τέλος του έτους πιστεύουμε οι επιτροπές να έχουν ολοκληρώσει για όλα τα ακίνητα», ανέφερε η Κατερίνα Παπανάτσιου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Δημήτρη Κουκούτση, ενώ διευκρίνισε ότι η περιοχή στην οποία έχει ολοκληρωθεί η αναπροσαρμογή είναι αυτή του Νέου Βουτζά Αττικής.

Η ίδια υπογράμμισε πως το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής και αξιολογεί τις επιπτώσεις των φορολογικών μέτρων και στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται όλες τις δυνατότητες για ελάφρυνση των πολιτών, στο πλαίσιο των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών της χώρας μας.

Σημειώνεται ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει αναλογικότερος και ως εκ τούτου δικαιότερος, αφού σε περιοχές όπου είναι υψηλότερες οι αντικειμενικές αξίες θα είναι υψηλότερος ο φόρος, ενώ σε περιοχές όπου είναι χαμηλότερες θα είναι χαμηλότερος ο φόρος.