Τεκμήρια-κόφτες στα επιδόματα του ΟΓΑ

Τεκμήρια-κόφτες στα επιδόματα του ΟΓΑ

Αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους

Κρυφά τεκμήρια-κόφτες για τα επιδόματα των φτωχών αποκαλύπτονται πίσω από τις χιλιάδες απορριπτικές αποφάσεις που βγάζει ο ΟΓΑ σε όσους άνω των 67 ετών με πενιχρά εισοδήματα υποβάλλουν αίτηση για να πάρουν το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων το οποίο ανέρχεται ως 360 ευρώ το μήνα, όπως γράφει σχετικά η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος υπολογίζονται και τα τεκμήρια διαβίωσης με αποτέλεσμα χιλιάδες ανασφάλιστοι άνω των 67 ετών να μην μπορούν να πάρουν τα 360 ευρώ, στην περίπτωση που το φορολογητέο τους εισόδημα προκύπτει μεγαλύτερο λόγω τεκμηρίων!

Ο νόμος 4387/2016, η υπουργική απόφαση αλλά και η εγκύκλιος του ΟΓΑ που εκδόθηκε για την εφαρμογή του μέτρου δεν προβλέπουν την εξαίρεση των τεκμηρίων από τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος των 360 ευρώ. Η μη εξαίρεση των τεκμηρίων έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνεται ως φορολογητέο εισόδημα όχι το πραγματικά δηλούμενο εισόδημα αλλά και το τεκμαρτό εισόδημα που βγάζουν τα τεκμήρια με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης των προσώπων αυτών.

Ο κόφτης των κρυφών τεκμηρίων ενεργοποιείται αυτόματα από τον ΟΓΑ όχι με βάση το τι δηλώνουν όσοι ζητούν να λάβουν την παροχή των 360 ευρώ, αλλά με βάση την εκκαθάριση φόρου εισοδήματος στην οποία απεικονίζεται και το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα!