Πώς θα μπείτε στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη στους Δήμους

Πώς θα μπείτε στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη στους Δήμους

Το πρόγραμμα ευνοϊκών ρυθμίσεων αφορά οφειλές σε Δήμους και νομικά πρόσωπα που συνδέονται με την τοπική αυτοδιοίκηση

Ενεργή είναι πλέον η δυνατότητα να ρυθμίσετε σε έως και 100 δόσεις τυχόν χρέη προς τους Δήμους και εν γένει νομικά πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ρύθμιση πέρασε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και αποτελούσε και πρόταση- αίτημα της ίδιας της Αυτοδιοίκησης.

Ποιες οφειλές μπαίνουν στη ρύθμιση σε 100 δόσεις

Στη ρύθμιση των 100 δόσεων μπαίνουν όλες οι οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών που έχουν βεβαιωθεί ή που θα βεβαιωθούν έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.
Στη ρύθμιση μπορούν, επίσης, να υπαχθούν και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου ή έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών.

Υπάγονται επίσης και οφειλές που δεν έχουν βεβαιωθεί, λόγω του ότι εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιοδήποτε βαθμό, εφόσον στην τελευταία περίπτωση, ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα.

Πώς γίνεται η ρύθμιση

Σύμφωνα με τη ρύθμιση υπάρχει μείωση και σε προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους.

Ειδικότερα:

  • Με εφάπαξ καταβολή, απαλλαγή 100% των προσαυξήσεων,
  • από 2 έως 24 δόσεις, απαλλαγή 80% των προσαυξήσεων,
  • από 25 έως 48 δόσεις, απαλλαγή 70% των προσαυξήσεων,
  • από 49 έως 72 δόσεις, απαλλαγή 60% των προσαυξήσεων,
  • από 73 έως 100 δόσεις, απαλλαγή 50% των προσαυξήσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι την σχετική αίτηση πρέπει να την υποβάλλουν το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου 2017 στην αρμόδια για την είσπραξη οφειλών υπηρεσία του οικείου Δήμου ή του νομικού προσώπου αυτού. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 20 ευρώ.