Ο Μπερλουσκόνι προτείνει παράλληλο νόμισμα και «απογειώνει» τα ομόλογα

Ο Μπερλουσκόνι προτείνει παράλληλο νόμισμα και «απογειώνει» τα ομόλογα

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, που κινείται αντίθετα προς την τιμή του, σημείωσε άνοδο 8 μονάδων βάσης σε υψηλό τριών εβδομάδων

Άλμα καταγράφουν σήμερα  οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, μετά τις προτάσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος σε άρθρο του στην συντηρητική εφημερίδα Libero το Σαββατοκύριακο.

«Όλες οι πιο σημαντικές χώρες, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Μεγάλη Βρετανία, την Ρωσική Ομοσπονδία και την Ιαπωνία καταπολέμησαν την κρίση και κόβοντας νόμισμα. Θα έπρεπε να το κάνουμε και εμείς, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην φάση αυτή, ο πληθωρισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος», γράφει.

Παράλληλα, ο πρώην Καβαλιέρε προσθέτει ότι «η πρόταση δυο νομισμάτων (ενός εθνικού για τις εσωτερικές συναλλαγές και ενός άλλου, κοινού, για τις διεθνείς συναλλαγές) αναφέρεται σε μια πραγματικότητα ουσιαστικά παρόμοια με εκείνη που υπήρχε στην δεκαετία του 1980 και του 1990, με την Λιρέττα και το Ecu, για μερική επανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας του κράτους».

Μετά τις σχετικές προτάσεις, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, που κινείται αντίθετα προς την τιμή του, σημείωσε άνοδο 8 μονάδων βάσης σε υψηλό τριών εβδομάδων, στο 2,11%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση σε ένα μήνα.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών ιταλικών και γερμανικών ομολόγων ανήλθε νωρίτερα στις 170 μονάδες βάσης – η μεγαλύτερη εδώ και πέντε εβδομάδες. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η διαφορά τους είχε διαμορφωθεί γύρω στις 152 μονάδες βάσης, η χαμηλότερη από τις αρχές του έτους.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι επανέρχεται στο προσκήνιο, με την ελπίδα να είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ως επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια.

Ο πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δηλώνει βέβαιος ότι η πρότασή του είναι συμβατή με τους κανόνες των ευρωπαϊκών συνθηκών, αλλά δεν παραλείπει να κάνει μια αναφορά στην δυνατότητα μελλοντικής -όπως ο ίδιος ελπίζει- επιστροφής του στην πρωθυπουργία:

«Θα μπορέσουμε, βέβαια, να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα, μόνον με την διαπραγματευτική ικανότητα που ένας αξιόπιστος ηγέτης, με μακρά διεθνή εμπειρία και ισχυρές σχέσεις, μπορεί να διαθέτει με τους ευρωπαίους εταίρους, αρχίζοντας από την Γαλλία και την Γερμανία», τονίζει στο άρθρο του ο Ιταλός πολιτικός και επιχειρηματίας.

«Ο κόσμος αναφέρεται σε αυτό το θέμα όπου ο Μπερλουσκόνι παρουσιάζει την ιδέα του για ένα παράλληλο νόμισμα», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Σρέντερ, αναλυτής της ING. «Δεν πρόκειται για μια νέα ιδέα αλλά αυτό που βλέπετε είναι ότι ενώ οι επενδυτές αρχίζουν να τοποθετούνται ενόψει των ιταλικών εκλογών, τα θέματα σαν αυτό λαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή».

Η ιδέα ενός παράλληλου νομίσματος στην Ιταλία είναι επίσης σημαντική διότι θα ήταν ένας τρόπος για να βρει ο Μπερλουσκόνι κοινό έδαφος με άλλα πολιτικά κόμματα όπως η Λέγκα του Βορρά και τα Αδέλφια της Ιταλίας, σχολιάζει ο Λορέντσο Κοντόνιο, επισκέπτης καθηγητής στο London School of Economics και επικεφαλής οικονομολόγος στην LC Macro Advisors.