Συναγερμός για το επικουρικό της Εθνικής

Συναγερμός για το επικουρικό της Εθνικής

«Ώρα μηδέν» για τους 20.000 δικαιούχους

Κανόνι με τις συντάξεις που χορηγεί το επικουρικό της Εθνικής Τράπεζας είναι έτοιμο να σκάσει στο τέλος Οκτωβρίου με άμεσο κίνδυνο να μείνουν απλήρωτοι 16.000 συνταξιούχοι και να χάσουν τις παροχές που δικαιούνται για τις εισφορές που πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν άλλοι 4.000 εργαζόμενοι που έμειναν στο φορέα και δεν μεταφέρθηκαν στο ενιαίο επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑ).

Η «ώρα μηδέν» για τους 20.000 δικαιούχους του επικουρικού ταμείου της Εθνικής Τράπεζας (του ΛΕΠΕΤΕ), σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», πλησιάζει και μέσα σε ένα μήνα θα πρέπει είτε η τράπεζα να αλλάξει την απόφασή της και να βάλει περί τα 10 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις είτε να πληρώσει το Ταμείο από τα αποθεματικά που δεν έχει και στην ουσία να δώσει μισές συντάξεις, καθώς χωρίς το «χρήμα της Εθνικής» οι παροχές κόβονται κατά 50%.

Ο Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ) δεν είναι Ταμείο του Δημοσίου, αλλά ειδικός λογαριασμός παροχών που εδώ και 70 χρόνια χορηγεί επικουρικές σε συνταξιούχους της Εθνικής και ακριβώς εξαιτίας του ειδικού καθεστώτος, δεν υπόκειται σε κανέναν από τους μνημονιακούς νόμους που «έκοψαν συντάξεις» από το 2010 και μετά.