Πλήττονται τα νοικοκυριά στην Κίνα από τη μετοχοποίηση χρεών

Πλήττονται τα νοικοκυριά στην Κίνα από τη μετοχοποίηση χρεών

Στο πλαίσιο μέτρων για την αναχαίτιση του τεράστιου βάρους εταιρικών υποχρεώσεων

Μεγαλώνει η ανησυχία στην Κίνα ότι τα νοικοκυριά φορτώνονται με κινδύνους και χρέη. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κίνα αποκάλυψε τον Οκτώβριο οδηγίες για τη μετοχοποίηση χρεών (debt-to-equity swaps), στο πλαίσιο μέτρων για την αναχαίτιση του τεράστιου βάρους εταιρικών χρεών. Στόχος ήταν οι υγιείς εταιρίες να χρησιμοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα για να μειώσουν τον έντοκο δανεισμό, αλλά εντείνονται και οι φόβοι ότι το πλάνο θα φορτώσει ακόμα περισσότερο το ιδιωτικό χρέος.

Το μέτρο δεν λειτούργησε θετικά, με τη συνολική αξία των swaps να αγγίζει τα 776 δισ. γουάν (116,3 δισ. δολάρια) το δεύτερο τρίμηνο κατά το οποίο οι όγκοι εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Στο μεταξύ τα ρίσκα είναι μεγάλα για τις τράπεζες, αλλά και για μεμονωμένους επενδυτές, κάποιοι από τους οποίους αγοράζουν προϊόντα διαχείρισης πλούτου που έχουν «ξαναπακεταριστεί» από swaps.

Το πρόγραμμα προσελκύει «κακές» εταιρίες, διότι βλέπουν τα debt-to-equity swaps ως διάσωση.

Επιπλέον, η αύξηση αυτών των swaps έχει πυροδοτήσει ανησυχίες πως τα ρίσκα μετατοπίζονται σε μεμονωμένους επενδυτές, καθώς τα funds «ξαναπακετάρουν» μετοχικά κεφάλαια σε προϊόντα διαχείρισης πλούτου. «Τα νοικοκυριά πλήττονται», συνόψισε η Alicia Garcia Herrero, ανώτατη οικονομολόγος στην Natixis στο Χονγκ Κονγκ.