Bloomberg: Στις 5 μεγάλες Ευρωπαϊκές προκλήσεις η τρίτη αξιολόγηση

Bloomberg: Στις 5 μεγάλες Ευρωπαϊκές προκλήσεις η τρίτη αξιολόγηση

Κρίσιμο εξάμηνο με επίμαχες μεταρρυθμίσεις

Oι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες βδομάδες, με την ελπίδα να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του χρόνου, είναι μία από τις 5 μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη το επόμενο εξάμηνο - σύμφωνα με το Bloomberg.

Oι διαπραγματεύσεις αυτές περιλαμβάνουν ιδιαίτερα επίμαχα θέματα όπως η μεταρρύθμιση του εργασιακού τομέα, του ενεργειακού και οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές. Μετά από τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο, πιθανότατα θα προκύψουν και νέα ερωτήματα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ενώ το Ταμείο έχει συμφωνήσει κατ΄αρχήν να επεκτείνει τα δάνεια προς την Αθήνα, έχει δηλώσει πως δεν θα το κάνει μέχρι η χώρα να λάβει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από τους πιστωτές της ευρωζώνης.

Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα είναι εάν οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να περάσουν άλλη μία αξιολόγηση της ποιότητας των asset και stress test, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από τη λήξη του προγράμματος.

Οι υπόλοιπες πέντε Ευρωπαϊκές προκλήσεις έχουν να κάνουν με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, την κατάσταση του κράτους δικαίου σε χώρες όπως η Πολωνία, την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και τον έλεγχο των επενδύσεων από τρίτες χώρες στην ΕΕ.