«Λαυράκια» φοροδιαφυγής σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες

«Λαυράκια» φοροδιαφυγής σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες

Εντόπισαν επτά ακραίες περιπτώσεις, που χρήζουν περαιτέρω ελέγχου

Η ΑΑΔΕ διαπίστωσε απόκρυψη πάνω από 1 εκατ. ευρώ ανά ξενοδοχείο μόνο τον Ιούνιο σε 4 μονάδες σε Ρόδο, Κέρκυρα και Ηλεία.

Πιο συγκεκριμένα, σε τέσσερα ξενοδοχεία με πάνω από 300 δωμάτια και τουλάχιστον 4 αστέρων η απόκρυψη του τζίρου εκτιμάται ότι ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ ανά μονάδα μόνο το μήνα Ιούνιο. Πρόκειται για δύο ξενοδοχεία στη Ρόδο, ένα στην Κέρκυρα και ένα στην Ηλεία.

Σύμφωνα με τις διασταυρώσεις που πραγματοποίησαν οι ελεγκτές, εντόπισαν επτά ακραίες περιπτώσεις, που χρήζουν περαιτέρω ελέγχου.

Ειδικότερα:

-Τέσσερα ξενοδοχεία, τεσσάρων αστέρων και άνω, με περισσότερα από 300 δωμάτια, στα οποία εμφανίζεται με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις απόκλιση άνω του 1 εκατομ. ευρώ.

Από τις εν λόγω μονάδες οι δύο βρίσκονται στη Ρόδο, μία στην Κέρκυρα και μία στην Ηλεία.

-Δύο μονάδες, εκ των οποίων η μια στην Ανατολική Αττική και η άλλη στη Σαντορίνη, στις οποίες είχε πραγματοποιηθεί και προληπτικός έλεγχος και επί της ουσίας γνώριζαν ότι βρίσκονταν στο στόχαστρο των ελέγχων.

Μεταξύ των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν και αυτή του εφοριακού που παριστάνει τον πελάτη και ο οποίος μένει στο ξενοδοχείο, ελέγχοντας τα πραγματικά δεδομένα. Η τακτική αυτή χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με την έρευνα στις πλατφόρμες Booking και Trivago, στα site των ξενοδοχείων αλλά και με τηλεφωνήματα δήθεν ενδιαφέροντος για το κλείσιμο δωματίων από εφοριακούς.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε συνολικά 712 ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα που είχαν ελεγχθεί και πέρυσι δείχνουν ότι τον Ιούνιο δηλώθηκε υψηλότερος τζίρος κατά 21% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Το γεγονός αυτό αποδίδεται κατά 50% στην αύξηση του τουρισμού και των τιμών και κατά 50% στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.