Μέρκελ: Λογικά δε θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι για την Air Berlin

Μέρκελ: Λογικά δε θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι για την Air Berlin

Σε διαδικασία πτώχευσης η γερμανική αεροπορική εταιρεία

Οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι πολύ πιθανό να μην χρειαστεί να πληρώσουν για τη διάσωση της Air Berlin, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μία ημέρα αφού η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική αεροπορική εταιρία ζήτησε να εκκινήσει η διαδικασία πτώχευσής της.

Το Βερολίνο δεσμεύθηκε να παράσχει ένα ενδιάμεσο δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ προκειμένου να συνεχίσουν να πετούν τα αεροσκάφη της εταιρίας για τρεις μήνες και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των 7.200 εργαζομένων της στη Γερμανία ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείσα σε συνέντευξη στο YouTube για το πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για μια διάσωση, η Μέρκελ απάντησε, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Είναι αρκετά χαμηλός, διαφορετικά δεν θα μας επιτρεπόταν να δώσουμε αυτό το ενδιάμεσο δάνειο... Μπορούμε να πούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο φορολογούμενος δεν θα χρειαστεί να πληρώσει για αυτό».

Η πορεία προς τη χρεωκοπία

Από το 2008, οι ισολογισμοί της Air Berlin βρίσκονταν πάντα, εκτός ενός έτους, στο κόκκινο.

Η κατάστασή της επιδεινώθηκε πρόσφατα. Χρεωμένη με ένα δισεκατομμύριο ευρώ, κατέγραψε ιστορικές απώλειες το 2016 (782 εκατομμύρια ευρώ). Εδώ και μήνες αντιμετωπίζει αλυσιδωτές ματαιώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων εξαιτίας προβλημάτων με τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των αποσκευών, πράγμα που αποτελεί περαιτέρω σκληρό πλήγμα στην εικόνα της.

Η τύχη της εταιρείας, η οποία τροφοδοτείται εδώ και χρόνια με φρέσκο χρήμα από την Etihad, βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού εδώ και πολύ καιρό και η προοπτική πτώχευσης αναφερόταν συστηματικά από τα μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, ο γερμανός υπουργός δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση πληροφορήθηκε την κατάσταση της Air Berlin τη νύκτα της Παρασκευής.