Δύσκολες μέρες για την ελληνική βιομηχανία παπουτσιών Boxer

Δύσκολες μέρες για την ελληνική βιομηχανία παπουτσιών Boxer

Στις 25 Οκτωβρίου κρίνεται το μέλλον της επιχείρησης

Σε δυσμενή θέση βρίσκεται η ελληνική εταιρεία κατασκευής υποδημάτων,Boxer Δ.Ι. Φειδάς Α.Ε. στο κατώφλι των 100 ετών από την ίδρυσή της.

Η εταιρεία που ίδρυσε ο Ιωάννης Φειδάς ξεκινώντας από ένα τσαγκαράδικο στην Καλαμάτα και το 1980 είπε «όχι» στην εξαγορά από τους γερμανούς εταίρους της εταιρείας, Ζαλαμάντερ, βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικό βάρος οφειλών.

Σε αυτό το πλαίσιο η επιχείρηση κατέθεσε αίτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών για να επικυρώσει τη συμφωνία εξυγίανσης που έχει υπογράψει με την πλειοψηφία των πιστωτών της. Η δικαστική διαδικασία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου όπως όρισε το Πολυμελές Πρωτοδικείο. Σύμφωνα με την αίτηση προς το Πρωτοδικείο η Φειδάς ζητάει την επικύρωση της συμφωνίας που υπέγραψε στις 28 Ιουλίου με την πλειοψηφία των πιστωτών σύμφωνα με το άρθρο 100 παρ. 1 καθώς και με τους συμβαλλόμενους εγγυητές, σύμφωνα με το άρθρο 106β.

Ζητάει την αναστολή κάθε μορφής αναγκαστικής εκτέλεσης ατομικής ή συλλογικής σε σχέση με την ικανοποίηση οφειλών που έχουν δημιουργηθεί πριν η Boxer υποβάλει την αίτηση επικύρωση της σχετικής συμφωνίας.

Η ιστορική εταιρεία με 98 χρόνια πορείας στο επιχειρείν εμφανίζει συσσωρευμένες ζημίες 14,57 εκατ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 και αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 10 εκατ. ευρώ . Επίσης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς φορείς και τα τραπεζικά ιδρύματα ανέρχονται στα 5,7 εκατ. ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα. Μάλιστα το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων ανέρχεται στα 23,27 εκατ. ευρώ και οι βραχυπορόθεσμες απαιτήσεις στα 13,3 εκατ. ευρώ .

Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία προχώρησε στην κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου με ορίζοντα 12ετίας, με σκοπό την αναστροφή της εικόνας και των οικονομικών αποτελεσμάτων που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή.

Η πρόεδρος της εταιρείας Μίνα Φειδά - Νταή

Η επιχείρηση αποδίδει την εικόνα στο ευρύτερο οικονομικό κλίμα στην ελληνική και διεθνή αγορά, αιτιολογώντας τα διαρκώς μειούμενα έσοδα. Ας σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών του 2015 ήταν 8,2 εκατ. ευρώ έναντι 9,67 εκατ. ευρώ το 2014 και οι ζημίες για τη χρήση του 2015 ανήλθαν σε 3 εκατ. ευρώ έναντι 2,7 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 13,27%. Αξιοσημείωτη όμως είναι η διαφορά στο τζίρο σε σχέση με το 2013 οπότε και διαμορφώθηκε στα 15,5 εκατ. ευρώ και στο 2012 όταν οι πωλήσεις έφτασαν τα 14,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας ωστόσο και στη διάρκεια αυτών των ετών συσσωρευμένες ζημίες 6 εκατ. ευρώ το 2012 και 8,82 εκατ. ευρώ το 2013.

Η Δ.Ι. Φειδάς, γνωστή στον πολύ κόσμο ως Boxer, που το 2010 προχώρησε στα εγκαίνια του τρίτου της εργοστασίου στη βιομηχανική περιοχή του Μενιδίου και δέχτηκε τότε την επίσκεψη της Deutsche Welle, η οποία έκανε λόγο για το «ωραιότερο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο στην Ευρώπη», στο πλαίσιο της συνέντευξης που πήρε τότε από την πρόεδρο του δ.σ. της Φειδάς, Μίνα Φειδά – Νταή. Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη για την εταιρεία, η οποία ελπίζει ότι μέσα από τη δικαστική οδό και με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών της θα μπορέσει να επανέλθει στο δρόμο της υγιούς επιχειρηματικότητας.