Μεταξύ σφύρας και άκμονος: Μετά το EWG και πριν το Eurogroup ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Μεταξύ σφύρας και άκμονος: Μετά το EWG και πριν το Eurogroup ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση - Έμφαση στο Δημόσιο

Σε άσκηση για πολύ δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί η παραδοσιακή άνοδος στη ΔΕΘ για τον Αλέξη Τσίπρα. Από τη μία η κλασική κίνηση κάθε πρωθυπουργού το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη είναι να παρουσιάσει κάποιες - έστω και συμβολικές ή προσχηματικές  - παροχές προς τους «πολλούς». Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας την 9η Σεπτεμβρίου από το βήμα της ΔΕΘ υποσχέσεις για παροχές οποιουδήποτε είδους, τη στιγμή που θα πρέπει να λογοδοτήσει στους δανειστές και πριν και μετά την ομιλία του. Συγκεκριμένα, μόλις 5 ημέρες από την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη θα έχει ήδη προηγηθεί κρίσιμη συνεδρίαση του Euroworking Group. Εκεί θα πρέπει η ελληνική πλευρά να επικυρώσει έναν οδικό χάρτη ενεργειών στο πλαίσιο της Τρίτης Αξιολόγησης και των προαπαιτούμενων που αυτή περιλαμβάνει. Και βέβαια έπεται, στις 15 Σεπτεμβρίου, η ενδεχομένως ακόμα πιο κρίσιμη σύνοδος του Eurogroup.

Τα μέτωπα για την επόμενη δόση

Σε κάθε περίπτωση, για να εκταμιευτεί η επόμενη δόση, η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει στο πώς θα γίνουν τα εξής:
- Κινητικότητα. Νέο σύστημα μόνιμης κινητικότητας, ηλεκτρονική βάση δεδομένων με όλες τις τρέχουσες κενές θέσεις εργασίας, νέα οργανογράμματα για όλα τα υπουργεία. Το νέο σύστημα θα προβλέπει πως η τελική απόφαση σχετικά με την κινητικότητα των εργαζομένων θα πρέπει να λαμβάνεται από τις υπηρεσίες που θα έχουν κενές θέσεις χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες.
- Ειδικά μισθολόγια. Εξορθολογισμός των εξειδικευμένων μισθολογίων με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για το ενιαίο.
- Εκσυγχρονισμός των δομών. Καθορισμός ευθύνης διοικητικών γραμματέων, έγκριση νομοθεσίας για τον καθορισμό των μισθών και των επιδομάτων τους και οριστικοποίηση του διορισμού όλων των μελών της επιτροπής επιλογής. Οι Αρχές θα ξεκινήσουν τη στελέχωση με γενικούς γραμματείς από τον Σεπτέμβριο και όλοι οι διορισμοί θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.
-Επιλογή των διευθυντών. Έγκριση υπουργικής απόφασης για δομημένες συνεντεύξεις, εγκύκλιος για την αναγνώριση της εμπειρίας στον ιδιωτικό τομέα, εγκύκλιος για τις περιγραφές των θέσεων εργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ

Προετοιμάζεται ήδη από το κυβερνητικό επιτελείο η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της ΔΕΘ το α' 10ημερο του Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι θα είναι η πρώτη Έκθεση από τότε που άρχισε να λειτουργεί το γραφείο του πρωθυπουργού στην πόλη.

Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός δεν θα παραμείνει στην πόλη μόνο για ένα 48ωρο όπως συνήθιζαν προηγούμενοι πρωθυπουργοί. Αντιθέτως, αναμένεται να είναι στη Θεσσαλονίκη για μία εβδομάδα, προκειμένου να έχει συναντήσεις με φορείς.