Χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων αν δεν πληρώνονται νέες οφειλές

Χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων αν δεν πληρώνονται νέες οφειλές

Από την 1η-1-2018 - Δύο λύσεις για τους οφειλέτες

Πάνω από 400.000 φορολογούμενοι που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων κινδυνεύουν από την 1η-1-2018 να τεθούν εκτός της ρύθμισης, αν από την ημερομηνία αυτή και μετά καθυστερήσουν έστω και για μία ημέρα να πληρώσουν οποιαδήποτε νέα οφειλή τους προς το Δημόσιο.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση, οι αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες θα διεκδικούν το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων των ρυθμισμένων έως και σε 100 δόσεις οφειλών τους εφαρμόζοντας σε βάρος τους όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή προχωρώντας σε κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών τους στοιχείων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, για να μη χάσουν οι οφειλέτες τα ευεργετήματα της ρύθμισης των «100 δόσεων» από την 1η-1-2018 και μετά θα πρέπει:

* είτε να πληρώνουν εγκαίρως ολόκληρα τα ποσά των νέων οφειλών τους προς το Δημόσιο, πριν δηλαδή αυτά καταστούν ληξιπρόθεσμα, έστω και εν μέρει

* είτε να εντάσσουν τις νέες οφειλές προς το Δημόσιο που θα προκύπτουν μετά την 1η-1-2018 -πριν αυτές γίνουν ληξιπρόθεσμες έστω και εν μέρει- στην «πάγια ρύθμιση». Η ρύθμιση αυτή προβλέπει τη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης κάθε νέας οφειλής προς το Δημόσιο έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν πρόκειται για κάποιον έκτακτο φόρο. Στην περίπτωση αυτή, η ρύθμιση των «100 δόσεων» δεν θα χάνεται.