Γιατί οι αγορές δεν πανικοβάλλονται με το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου

Γιατί οι αγορές δεν πανικοβάλλονται με το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου

«Αν κάτι ξεσπάσει, είμαστε όλοι τελειωμένοι ούτως ή άλλως...»

Η σημερινή αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών στη νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βόρεια Κορέα δεν ήταν πανικόβλητη, όπως μπορεί πολλοί να περίμεναν, έστω και αν καταγράφονται κάποιες απώλειες.

Η αιτία για αυτήν την ψυχραιμία, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, είναι ότι στο χειρότερο δυνατό σενάριο, αυτό του πυρηνικού ολέθρου, είναι απλά αδύνατο να προβλέψει κανείς τις κατάλληλες τιμές για τις μετοχές, τα ομόλογα και όλα αυτά.

«Είναι δύσκολο να κοστολογήσεις ένα πιθανό συμβάν εξόντωσης (τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της Κορεατικής Χερσονήσου», σχολίασε ο Τίμοθι ας της Bluebay Asset Management, μιλώντας στο Bloomberg.

Κάτι παρόμοιο είχε δηλώσει εξάλλου τον Μάιο και ο εκτελεστικός πρόεδρος της Templeton Emerging Markets Group, Μαρκ Μόμπιους: «Δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις γι’ αυτό – αν κάτι ξεσπάσει, είμαστε όλοι τελειωμένοι ούτως ή άλλως», είχε αναφέρει για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου με τη Βόρεια Κορέα.

Ίσως αυτός είναι ο λόγος, παρατηρεί το Bloomberg, που η χειρότερη μέρα φέτος για τον νοτιοκορεατικό δείκτη Kospi ήταν η 28η Ιουλίου, όταν υπήρξε μία παγκόσμια κάμψη στις τιμές των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου – καμία σχέση με γεωπολιτικά αίτια.