Η Λίβερπουλ και το «παιχνίδι ισχύος» μεταξύ ποδοσφαιριστών και συλλόγων

Η Λίβερπουλ και το «παιχνίδι ισχύος» μεταξύ ποδοσφαιριστών και συλλόγων

Γιατί οι παίκτες έχουν αυξημένη διαπραγματευτική δύναμη, ακόμα και όταν δεσμεύονται με πολυετή συμβόλαια

Τρεις μέρες πριν την πρεμιέρα της Premier League, δύο μεταγραφικά «σίριαλ» με επίκεντρο τη Λίβερπουλ δείχνουν το πόσο πιο ισχυροί είναι πλέον οι ποδοσφαιριστές στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον τους σε σχέση με το παρελθόν και πόσο έχουν αλλάξει οι εποχές στο διεθνές ποδόσφαιρο.

Από τη μία, η υπόθεση Κουτίνιο. Ο Βραζιλιάνος μέσος βρίσκεται στο στόχαστρο της Μπαρτσελόνα και πιέζει τη διοίκηση της Λίβερπουλ να τον αφήσει να φύγει από το λιμάνι για να ντυθεί στα «μπλαουγκράνα». Από την άλλη, ο Βίρτζιλ Βαν Ντάικ, ο Ολλανδός στόπερ της Σαουθάμπτον τον οποίο βολιδοσκοπεί η Λίβερπουλ και ο ίδιος θέλει πολύ να ευοδωθεί αυτό το «φλερτ».

Και στις δύο περιπτώσεις, οι παίκτες θέλουν να φύγουν από τις ομάδες στις οποίες αγωνίζονται, όμως δεσμεύονται από συμβόλαια έως το 2022, και επομένως οι τύχες τους θεωρητικά βρίσκονται στα χέρια των διοικήσεων της Λίβερπουλ και της Σαουθάμπτον αντίστοιχα. Εδώ είναι, όμως, που μπαίνει στη μέση η διαπραγματευτική ισχύς των ίδιων των παικτών.

«99 φορές στις 100 είναι ένα παιχνίδι ισχύος», δήλωσε στο Reuters ο ειδικός στην αθλητική νομοθεσία Ρίτσαρντ Κρέιμερ της FrontRow Legal, εξηγώντας: «Η δύναμη των παικτών είναι τεράστια. Η πραγματικότητα είναι ότι ένας σύλλογος μπορεί να κάνει τις σωστές κινήσεις, όμως η δύναμη του παίκτη είναι μεγάλη επειδή ο προπονητής δεν θέλει έναν απογοητευμένο παίκτη που μπορεί να αναστατώσει τις ισορροπίες στα αποδυτήρια και να προκαλέσει δυσαρμονία. Οι παίκτες και οι ατζέντηδες είναι πολύ έμπειροι στο να εκβιάζουν καταστάσεις».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως «οι παίκτες είναι εξαιρετικά πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία. Δεν θα ήθελες ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά σου να μην κάνει τίποτα», και για το λόγο αυτό συνήθως οι παίκτες πετυχαίνουν αυτό που θέλουν.

Όσον αφορά στην υπόθεση Κουτίνιο, η πρώην «σημαία» της Λίβερπουλ Στίβεν Τζέραρντ εκτίμησε πως όλα εξαρτώνται από το πόσο μακριά θα φτάσει ο ποδοσφαιριστής για να εκβιάσει τη μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα. «Όλα εξαρτώνται από τον Φιλίπε Κουτίνιο και το τι είναι έτοιμος να κάνει, τι είδους πόλεμο είναι έτοιμος να κάνει για να φύγει, γιατί η Λίβερπουλ δεν θα το κάνει εύκολο γι’ αυτόν», τόνισε ο Τζέραρντ στο BT Sport.

«Είναι πολύ, πολύ δύσκολη» η κατάσταση με τον Κουτίνιο, επεσήμανε ο Τζέραρντ, εξηγώντας πως ειδικά για τους Λατινοαμερικάνους ποδοσφαιριστές συχνά αποτελεί όνειρο ζωής να αγωνιστούν στην Μπαρτσελόνα.

Κατά το παρελθόν, πάντως, σε αντίστοιχες περιπτώσεις η Λίβερπουλ αναγκάστηκε τελικά να πουλήσει απρόθυμα παίκτες όπως ο Χαβιέρ Μασεράνο, ο Τσάμπι Αλόνσο και ο Λουίς Σουάρεζ. Μοναδική ίσως εξαίρεση, ο ίδιος ο Στίβεν Τζέραρντ, που λίγο έλειψε το 2005 να πάρει μεταγραφή στην Τσέλσι, όμως τελικά έμεινε πιστός στη Λίβερπουλ.