Πλησιάζει η «μητέρα των αξιολογήσεων» – Κουτεντάκης: Τα προλαβαίνουμε και τα 113

Πλησιάζει η «μητέρα των αξιολογήσεων» – Κουτεντάκης: Τα προλαβαίνουμε και τα 113

Μπαίνουν στο τραπέζι «όλα τα υπόλοιπα του μνημονίου»

Ως «μητέρα των μαχών» περιγράφεται από ανώτερους αξιωματούχους των θεσμών η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Οι αξιωματούχοι αιτιολογούν αυτόν τον χαρακτηρισμό με το επιχείρημα ότι στο τραπέζι θα μπουν «όλα τα υπόλοιπα του μνημονίου», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Με δεδομένο ότι το χρονοδιάγραμμα των αξιολογήσεων έχει καθυστερήσει δραματικά, αφού, αντί της όγδοης αξιολόγησης έχει ολοκληρωθεί μόλις η δεύτερη, οι δανειστές γνωρίζουν ότι, με τους ρυθμούς που κινούνται οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, απομένουν το πολύ δύο αξιολογήσεις έως το τέλος του προγράμματος. Κατά συνέπεια, γράφει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Επένδυση», στην τρίτη αξιολόγηση πρέπει να κλείσουν όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε η τελευταία, που θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2018, να ασχοληθεί μόνο με την αξιολόγηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και τον έλεγχο επί των στόχων.

Η κυβέρνηση, γράφει η εφημερίδα, θα πρέπει έως τον Σεπτέμβρη να υλοποιήσει 113 προαπαιτούμενα, τα οποία θα είναι και βασικά παραδοτέα έως το τέλος του έτους και θα συνδεθούν με το κλείσιμο της επόμενης αξιολόγησης. Στο επίκεντρο της τρίτης αξιολόγησης θα βρεθούν επώδυνα μέτρα όπως η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων, το ψαλίδι στα προνοιακά επιδόματα, αλλά και η αλλαγή στους όρους χορήγησης των αναπηρικών επιδομάτων, καθώς και η επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις, με την κατάργηση όσων κρίνονται αναποτελεσματικά.

Κουτεντάκης: Προλαβαίνουμε και τα 113 προαπαιτούμενα

Η Αθήνα προλαβαίνει να εκπληρώσει τα 113 προαπαιτούμενα που υπολείπονται έως τον Αύγουστο του 2018 «και θα το κάνει» αναφέρει ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο κ. Κουτεντάκης τονίζει ότι δεν είναι «στις προθέσεις κανενός μια παράταση του προγράμματος» ενώ εκφράζει την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα της πρώτης εξόδου της χώρας στις αγορές, τόσο γιατί «καταφέραμε να μειώσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2019 και να αντλήσουμε πρόσθετη ρευστότητα», όσο και γιατί, «σε συμβολικό επίπεδο η επιτυχία της έκδοσης σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την πλήρη έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο του 2018».

Ο ίδιος δηλώνει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει και σε άλλες εκδόσεις ομολόγων μέχρι το τέλος του προγράμματος, ενώ πρόθεση της, όπως αναφέρει, είναι η χρηματοδότηση της χώρας να γίνεται εξολοκλήρου από τις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018.

Ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής σημειώνει ακόμη ότι το ΔΝΤ πρέπει πλέον να αποφασίσει τι θα πράξει, καθώς η εκκρεμής στάση του από το 2015 δεν εξυπηρετεί κανέναν.

Εκφράζει παράλληλα την αισιοδοξία του, βάσει στοιχείων που αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, για τη δυνατότητα υποστήριξης από την ελληνική οικονομία πλεονασμάτων 3,5% έως το 2021 και 2% έως το 2060.

Σε ό,τι αφορά την άποψη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για «εύθραυστη» διαφαινόμενη ανάπτυξη, υποστηρίζει ότι «αυτό που είναι εύθραυστο είναι οι προσδοκίες», σημειώνοντας ότι έχει δημιουργηθεί ευνοϊκό κλίμα «με την εξάλειψη του δημοσιονομικού ρίσκου, το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επιτυχή έξοδο στις αγορές», το οποίο πρέπει να προστατευθεί «αφού υπάρχουν παράγοντες εντός κι εκτός της χώρας που προσπαθούν να επαναφέρουν την αβεβαιότητα».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για «στέγνωμα της αγοράς», ο κ. Κουτεντάκης αναφέρει ότι με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης κάθε μήνα, η αντιπολίτευση εκδίδει την ίδια ανακοίνωση αλλάζοντας τις ημερομηνίες. «Στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 μειώσαμε τα ληξιπρόθεσμα κατά 2,7 δισ. ευρώ και ο σχεδιασμός είναι να τα μειώσουμε κατά 1,2 δισ. ευρώ το επόμενο τρίμηνο με στόχο να τα μηδενίσουμε μέχρι το τέλος του προγράμματος» καταλήγει.