ΔΝΤ: Υπερτιμημένο κατά 10-20% το δολάριο

ΔΝΤ: Υπερτιμημένο κατά 10-20% το δολάριο

Να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες στην αμερικανική οικονομία ζητά το Ταμείο

Υπερτιμημένο σε ποσοστό 10-20% είναι το αμερικανικό δολάριο, με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για τα νομίσματα και τα εξωτερικά πλεονάσματα και ελλείμματα των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, η ανατίμηση του δολαρίου τα τελευταία χρόνια έχει στηριχθεί στις σχετικά ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης, τη διαφοροποίηση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία, καθώς και στις προσδοκίες για περαιτέρω δημοσιονομική επέκταση από την κυβέρνηση Τραμπ.

Το ΔΝΤ συνιστά στις αμερικανικές αρχές να λάβουν μέτρα ώστε να περιοριστεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που παραμένει υπερβολικά υψηλό, μειώνοντας το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και υλοποιώντας δομικές μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί ο ρυθμός των καταθέσεων και να βελτιωθεί η παραγωγικότητα της αμερικανικής οικονομίας.

«Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες, γιατί αν δεν αντιμετωπιστούν καταλλήλως και μέσα από τις σωστές πολιτικές, θα μπορούσαμε να έχουμε παρενέργειες με τη μορφή του προστατευτισμού», εξήγησε ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας του ΔΝΤ, Luis Cubeddu.

Το ΔΝΤ παρατηρεί ότι τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο σε συγκεκριμένες ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τα πλεονάσματα παραμένουν σταθερά σε Κίνα και Γερμανία.

Για το ευρώ σημειώνεται ότι η αξία του είναι σε κατάλληλη για τα δεδομένα της Ευρωζώνης συνολικά, αλλά χαμηλότερη κατά 10-20% ειδικά για τη Γερμανία.