Οι συνταξιούχοι χάνουν έως 300 ευρώ με την προσωπική διαφορά

Οι συνταξιούχοι χάνουν έως 300 ευρώ με την προσωπική διαφορά

Ποιοι θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του πυρός

Έως 300 ευρώ θα χάσουν οι δικαιούχοι από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019, με ορατό τον κίνδυνο να υπάρξει πλήρης περικοπή της διαφοράς.

«Είχαμε πρώτοι επισημάνει ότι το τρικ της προσωπικής διαφοράς στήθηκε για να γίνει οριζόντια μείωση στους σημερινούς συνταξιούχους» τονίζει στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος. Ο ίδιος εκτιμά ότι στόχος είναι να εξαλειφθεί πλήρως η προσωπική διαφορά. Το 2021 οι συντάξεις θα φθάσουν στα 620 ευρώ (μεικτά) η μέση κύρια σύνταξη και στα 144 ευρώ (μεικτά) η μέση επικουρική σύνταξη. Οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως 3 συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους, καταλήγει ο Χατζόπουλος.

Στην πρώτη γραμμή του πυρός βρίσκονται περί τους 1,35 εκατομμύρια συνταξιούχους, που αναμένεται να επηρεαστούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από τις περικοπές. Οι απώλειες στο εισόδημα υπολογίζεται πως θα κυμαίνονται από λίγα ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να ξεπερνούν τα 300 ευρώ τν μήνα. Οι μεγάλοι χαμένοι, που θα μετρήσουν απώλειες τουλάχιστον από δύο οδούς, υπολογίζονται σε περίπου 650.000. Είναι εκείνοι που θα χάσουν από την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, αλλά ταυτόχρονα και από το ψαλίδι στην προσωπική διαφορά της κύριας σύνταξης. Για σημαντική μερίδα εξ αυτών - περίπου τους μισούς - οι απώλειες δεν αποκλείεται να υπερβούν το 18% και να αγγίξουν κατά περιπτώσεις το 25%. Οπως παρατηρούν οι ειδικοί, ακόμη και για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά μικρότερη από 18%, οι περικοπές μπορεί να ξεπεράσουν το 20% με την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων.