Μετά τις μεγάλες μεταγραφές τα… χρέη για τις κινεζικές ομάδες

Μετά τις μεγάλες μεταγραφές τα… χρέη για τις κινεζικές ομάδες

Αντιμέτωποι με αποκλεισμό από το πρωτάθλημα οι σύλλογοι που δεν θα διευθετήσουν τις οφειλές τους

Στο στόχαστρο της κινεζικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου για απλήρωτες οφειλές σε παίκτες βρίσκονται πολλοί σύλλογοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και κάποιοι από τους κορυφαίους, εγείροντας ερωτηματικά για τα «τρελά» οικονομικά μεγέθη που καταγράφονται στο κινεζικό ποδόσφαιρο από τις αρχές του χρόνου.

Η κινεζική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έστειλε επιστολές σε 13 ομάδες της πρώτης κατηγορίας, τέσσερις ομάδες της δεύτερης κατηγορίας και μία της τρίτης κατηγορίας, προειδοποιώντας τις πως αν δεν διευθετήσουν τις οφειλές τους για μεταγραφές, μισθούς και μπόνους ποδοσφαιριστών, θα τους απαγορευθεί η συμμετοχή στις εγχώριες διοργανώσεις της επόμενης χρονιάς.

Είχε προηγηθεί επιστολή της ασιατικής συνομοσπονδίας σε όλες τις ομοσπονδίες της ηπείρου, με την οποία τόνιζε πως όσοι σύλλογοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές καλούνται να τις διευθετήσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου, αλλιώς θα είναι αντιμέτωπες με αποκλεισμό από το ασιατικό Champions League της επόμενης χρονιάς.

Μεταξύ των ομάδων που έλαβαν επιστολές από την κινεζική ομοσπονδία ήταν η πρωταθλήτρια Κίνας Γκουανγκζού Εβεργκράντε, η Σαγκάη Σενχούα και η Σαντόνγκ Λουνένγκ, καθώς και η Σαγκάη SIPG, που τον Ιανουάριο έκανε το «μπαμ», δίνοντας 60 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τον Όσκαρ από την Τσέλσι.

«Μετά από έρευνα, διαπιστώσαμε ότι έχουμε αποπληρώσει πλήρως τις ισχυριζόμενες οφειλές τον περασμένο Οκτώβριο», αναφέρει σε ανάρτησή της στα social media η Σαγκάη SIPG, σύμφωνα με το Reuters. «Ο σύλλογος έχει υποβάλει τα στοιχεία του στην ομοσπονδία».

Αντίστοιχες ανακοινώσεις έχουν εκδώσει και άλλες ομάδες, ενώ η Σαγκάη Σενχούα, όπου αγωνίζεται ο Αργεντινός άσος Κάρλος Τέβες, γνωστοποίησε ότι διεξάγει έρευνα για το θέμα και θα διευθετήσει τυχόν εκκρεμείς πληρωμές το συντομότερο δυνατό.

Οι υπέρμετρες δαπάνες των κινεζικών συλλόγων για μεταγραφές και μισθούς παικτών, που προκάλεσαν αίσθηση στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, θορύβησαν τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, που επέβαλαν νέους αυστηρούς κανόνες για να αποτρέψουν στο μέλλον τέτοιες εξωφρενικές μεταγραφές, φοβούμενες για τη δημιουργία μίας τεράστιας οικονομικής «φούσκας».