Standard & Poor’s: Επιβεβαιώνει το αξιόχρεο, αναβαθμίζει το outlook

Standard & Poor’s: Επιβεβαιώνει το αξιόχρεο, αναβαθμίζει το outlook

Πιθανή μία αναβάθμιση μέσα στους επόμενους 12 μήνες

Αμετάβλητο διατήρησε το αξιόχρεο της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, στο «Β-», αναβαθμίζοντας ωστόσο το outlook από σταθερό σε θετικό, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιθανό στο μέλλον να υπάρξει αναβάθμισή του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, το θετικό outlook υποδεικνύει την εκτίμηση των αναλυτών του Standard & Poor’s ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες υπάρχει τουλάχιστον 33% πιθανότητα αναβάθμισης.

Η αναβάθμιση του outlook αντανακλά την προσδοκία του S&P ότι το ελληνικό χρέος και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα μειωθούν σταδιακά, ενώ στην έκθεση επισημαίνεται ότι η ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης, οι νομοθετημένες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και η περαιτέρω ελάφρυνση χρέους θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει το λόγο χρέους προς το ΑΕΠ της μέχρι το 2020.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Standard & Poor’s, η αποπληρωμή του χρέους το 2019 θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο της, στα 13,5 δισ. ευρώ, ωστόσο αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε έκδοση νέου χρέους, προκειμένου να εξομαλύνει την εξόφληση χρέους, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων λήξης 2019. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, από το 2018 έως το 2023, οι υποχρεώσεις αποπληρωμής του ελληνικού χρέους θα είναι χαμηλότερα από το 4% του ΑΕΠ.

Ο οίκος προβλέπει ότι η Ελλάδα θα καταγράψει στην περίοδο 2017-2020 πρωτογενή πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης περίπου 3% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, παράλληλα με έναν μέσο ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ 2,8%, που θα επιτρέψουν στο χρέος της γενικής κυβέρνησης να μειωθεί στο 158% του ΑΕΠ το 2020 από 179% το 2016.

Ο οίκος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 1,5% για φέτος, που θα ενισχυθεί στο 2% το 2018 και το 2,7% το 2019 και το 2020. Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, προβλέπει ότι θα φθάσει στο 1,8% του ΑΕΠ φέτος, στο 3,6% το 2018 και το 2019 και στο 3,5% το 2020.

Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο S&P αναφέρει ότι παραμένει με προβλήματα, «αν και δεν θεωρούμε ότι επαπειλείται κίνδυνος ενός ακόμη γύρου ανακεφαλαιοποίησης από το κράτος».

«Πιστεύουμε ότι οι προκλήσεις για την εφαρμογή περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων και άλλων ενδεχομένως μη δημοφιλών μεταρρυθμίσεων - όπως αυτών που σχετίζονται με τις αγορές προϊόντων και εργασίας, τη δημόσια διοίκηση και τις ιδιωτικοποιήσεις - παραμένουν σημαντικές», αναφέρει ο οίκος.

Ο οίκος θα μπορούσε να εξετάσει μία αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, εάν εγκριθούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, που θα επιτρέψει μία περαιτέρω μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και μία περαιτέρω επιμήκυνση του προφίλ του κρατικού χρέους. Μία αναβάθμιση του αξιόχρεου θα μπορούσε να προκύψει, επίσης, από μία περίοδο σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και μίας ανάκαμψης της αγοράς εργασίας. «Θα μπορούσαμε, επίσης, να εξετάσουμε μία αναβάθμιση, εάν ο τραπεζικός τομέας μειώσει περαιτέρω την εξάρτησή του από την επίσημη χρηματοδότηση, αντανακλώντας μία σταδιακή επιστροφή της εμπιστοσύνης και των καταθέσεων στο σύστημα ή πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την αγορά».