Στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Συνεδριάζει σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα παρουσιαστεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Την ίδια στιγμή η Αθήνα στοχέυει στην έκδοση πενταετούς ομολόγου την προσεχή εβδομάδα.

Το πιθανότερο είναι ότι η στάση που θα κρατήσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου τόσο για το βαθμό βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς και η αξιολόγηση που θα κρίνει την αναβάθμιση ή όχι της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Standard&Poor’s την Παρασκευή, θα αποτελέσουν καθοριστικούς παράγοντες για την απόφαση που θα λάβει η κυβέρνηση.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα δοθεί στη δημοσιότητα μια σειρά εγγράφων, μεταξύ των οποίων και η έκθεση που θα καταγράφει τις τελευταίες εξελίξεις και τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Κατά 80% στην έκθεση αναπαράγονται πράγματα είναι ήδη γνωστά από την προηγούμενη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στην έκθεση θα προβλέπεται ότι η συμφωνία για την αποδέσμευση των 1,6 δισ. ευρώ θα ενεργοποιηθεί μόνο υπό τον όρο ότι οι Ευρωπαίοι θα παρέχουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι οποίες θα ήταν επαρκείς για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Πρόσληψη αναδόχων για την έκδοση του ομολόγου

Εν τω μεταξύ, στην πρόσληψη έξι τραπεζών ως αναδόχων της επικείμενης έκδοσης ομολόγου έχει προχωρήσει ήδη η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγή που επικαλέστηκε το Reuters.

Η εν λόγω πηγή ανέφερε ότι οι τράπεζες που επελέγησαν ως ανάδοχοι της έκδοσης πενταετούς ομολόγου, της πρώτης από το 2014, είναι οι Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC.

Η ίδια πηγή σημείωσε πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να γίνει και εντός της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο παραμένει ασαφές το πότε τελικά θα γίνει, καθώς εκκρεμεί το «ΟΚ» των πιστωτών της χώρας.

Δύο άλλες πηγές ανέφεραν πως η έκδοση θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της προσπάθειας διαχείρισης των υποχρεώσεων της χώρας (liability management exercise). Μία επιλογή που εξετάζεται είναι να επεκτείνουν οι επενδυτές τις ωριμάνσεις μέσω δημοπρασίας για τα ομόλογα που λήγουν τον Απρίλιο του 2019, ενώ μία άλλη επιλογή είναι η δημοπρασία ή επαναγορά των λεγόμενων τίτλων strip, οι οποίοι δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας, ύψους 206 δισεκατομμυρίων ευρώ, το 2012.

Οι τράπεζες αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα, σύμφωνα με το Reuters.