Πού το πας το ανασφάλιστό σου;

Πού το πας το ανασφάλιστό σου;

Η ασφάλεια του οχήματος είναι πολλά περισσότερα από ένα χαρτάκι

Σε παιχνίδι για «τολμηρούς» έχει εξελιχθεί η ιστορία των ανασφάλιστων οχημάτων. Μέσα στην κρίση, ένα από τα έξοδα που φαίνεται να έκοψαν περισσότεροι από 600.000 πολίτες, είναι η ασφάλιση του οχήματός τους. Είναι εκείνοι που παίρνουν το ρίσκο αλλά όταν έρχεται η ώρα του ειδοποιητηρίου, διαπιστώνουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα υπολόγιζαν. Μέχρι τις 14 Ιουλίου, λοιπόν, έχουν τη δυνατότητα να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους και να πράξουν αναλόγως.

Στην περίπτωση δε που εμμείνουν στην αρχική τους στάση, τότε θα ισχύσει το ηλεκτρονικό παράβολο των 250€ υπέρ του Δημοσίου. Αφού καταβληθεί το ποσό αυτό, τότε θα μπορέσουν να ασφαλίσουν το όχημά τους, ενώ σε αντίθετη περίπτωση πρόστιμα και κυρώσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τη λάθος απόφαση!

Λάθος απόφαση που επιβεβαιώνεται και με έναν ακόμα πιο δύσκολο τρόπο και αυτός δεν είναι άλλος από την πρόκληση ατυχήματος. Τότε πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να πληρώσεις μόνος σου όλες τις ζημιές και αυτό το budget ξεφεύγει κατά πολύ από το μικρό κόστος μίας ετήσιας ασφάλειας αυτοκινήτου.

Μη νομίζεις ότι το θέμα είναι μόνο οικονομικό. Είναι θέμα ευθύνης δικής σου προσωπικής απέναντι στον άλλο οδηγό, απέναντι στον πεζό που διασχίζει εκείνη την στιγμή την διάβαση και δεν έχει κανένας δικαίωμα λόγω της ανεύθυνης συμπεριφοράς του για να γλυτώσει ένα μικρό κόστος, να δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα ενός άλλου και να εκθέτει ένα νομοταγή πολίτη σε κίνδυνο επειδή έτσι το επέλεξε. Και ενώ θεωρείται μία προσωπική επιλογή, κάθε άλλο παρά αυτό είναι. Καθώς η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει και ένας άλλος, νόμιμο, οδηγός είναι εξίσου δύσκολη και χρονοβόρα! Και κυρίως δεν είναι η δική του επιλογή! Η υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στους συνανθρώπους μας σίγουρα χαρακτηρίζεται από πράξεις που αποτρέπουν την έκθεση του κοινωνικού συνόλου σε οποιοδήποτε κίνδυνο.

Στην άτυχη περίπτωση που κάποιος εμπλακεί σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα, η ψυχραιμία είναι απαραίτητη. Έπειτα η πρώτη κίνηση είναι να καλέσει την Τροχαία, καθώς θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεση καταγραφή των στοιχείων τόσο του οδηγού όσο και του ανασφάλιστου οχήματος.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, πως οι νομοθετικές αυτές εξελίξεις θα μπορέσουν να συμμορφώσουν όλους εκείνους που με χαλαρή διάθεση επιλέγουν να μην ασφαλίσουν το όχημά τους, γιατί η ασφάλεια θα είναι ένα ακόμα χαρτί στο ντουλαπάκι τους. Γιατί η ασφάλιση του οχήματος είναι πολλά περισσότερα από αυτό!