Ρέγκλινγκ: Η Ευρωζώνη χρειάζεται ένα κοινό ταμείο

Ρέγκλινγκ: Η Ευρωζώνη χρειάζεται ένα κοινό ταμείο

Το υπολογίζει σε 100 με 200 εκατ. ευρώ

Η ευρωζώνη θα πρέπει να έχει την οικονομική δυνατότητα να στηρίζει ένα κράτος μέλος σε περίπτωση έκτακτης κρίσης, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα πρέπει να στηρίξει την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για έναν κοινό υπουργό Οικονομικών στην ευρωζώνη και έναν κοινό προϋπολογισμό, ο Ρέγκλινγκ απάντησε ότι δεν θέλει να κάνει κήρυγμα στη Μέρκελ.

«Όμως πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια περιορισμένη οικονομική δυνατότητα στην ευρωζώνη, ώστε να μπορούμε να στηρίζουμε τις χώρες μέλη σε περίπτωση ξαφνικής κρίσης», εκτίμησε.

Αυτό το ταμείο έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να διαθέτει πόρους που θα αντιστοιχούν στο ένα ή δύο τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της ευρωζώνης, εξήγησε ο ίδιος, κάτι που σημαίνει περίπου 100 με 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης προτείνει ότι η ευρωζώνη ίσως χρειαστεί να εκδώσει συλλογικά χρέος και να έχει ένα κοινό προϋπολογισμό στο πλαίσιο των ιδεών για τη βαθύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η υιοθέτηση τέτοιων ‘Ευρωπαϊκών Ασφαλών Ομολόγων’ θα ήταν κατ’ αρχήν ‘ένα τεράστιο βήμα προς τα μπροστά’.

«Με αυτό, θα είχαμε μια αγορά στην Ευρώπη που θα είχε τόσο βάθος και ρευστότητα όσο αυτή για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ στην εφημερίδα.

«Αλλά αυτό θα λειτουργούσε μόνο εάν συγκεντρώναμε μέρος του κρατικού χρέους στην ευρωζώνη και δεν βλέπω όσον αφορά αυτό να υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε.

Ο Ρέγκλινγκ τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μην συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε κάποια μελλοντική διάσωση στην ευρωζώνη και δήλωσε πως ούτε η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πλέον απαραίτητη.