To μίνι crash test της Ελλάδας στις αγορές πέτυχε

To μίνι crash test της Ελλάδας στις αγορές πέτυχε

Με σημαντικά μειωμένο επιτόκιο η σημερινή δημοπρασία τρίμηνων τίτλων

Στους πρώτιστους στόχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έχει τεθεί η - δοκιμαστική έστω- έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και το σημερινό μίνι crash test πέτυχε.

Στη σημερινή δημοπρασία έντοκων ομολόγων τρίμηνης διάρκειας αντλήθηκε το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ με σημαντικά μειωμένο επιτόκιο. Παράλληλα, σημειώθηκε υπερκάλυψη του αρχικώς δημοπρατούμενου ποσού των 625 εκατ. ευρώ κατά 1,85 φορές. Δηλαδή, υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 1,154 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δείχνουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στη δημοπρασία, το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 2,3%, σημαντικά χαμηλότερο από το επιτόκιο 2,70% της προηγούμενης δημοπρασίας εντόκων γραμματίων αντίστοιχης διάρκειας.

Επίσης, στην προηγούμενη δημοπρασία το ποσοστό υπερκάλυψης του δημπορατούμενου ποσού είχε ανέλθει σε 1,30 φορές χαμηλότερο από το ποσοστό υπερκάλυψης κατά 1,85 φορές που σημειώθηκε σήμερα.

Τι απαντά η κυβέρνηση στα περί «αιφνιδιαστικής εξόδου στις αγορές»

Η σταθερή πρόσβαση των ελληνικών ομολόγων στις αγορές είναι ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης, σχολιάζει αξιωματούχος της.

Αναφορικά με τις φήμες για αιφνιδιαστική έξοδο στις αγορές, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις και συμβουλές και έχει σχέδιο και υπομονή, με απώτερο στόχο τη δυνατότητα σταθερής και διατηρήσιμης πρόσβασης των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, το καλοκαίρι του 2018».

Και το σχόλιό του καταλήγει: «Αυτός ο στόχος καθορίζει τις επιλογές μας και όχι τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών».