Θέμα αλλαγής των κανόνων της ΕΕ για την κρατική ενίσχυση θέτει ο Ντάισελμπλουμ

Θέμα αλλαγής των κανόνων της ΕΕ για την κρατική ενίσχυση θέτει ο Ντάισελμπλουμ

«Τα πράγματα πήγαν πολύ καλά στην Ιταλία», υποστηρίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη διάσωση των δύο τραπεζών

Η εκκαθάριση των δύο ιταλικών τραπεζών Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza με κρατικά χρήματα εγείρει το ερώτημα αν οι κοινοτικοί κανονισμοί περί κρατικής ενίσχυσης θα πρέπει να αλλάξουν, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωομάδας.

«Το ερώτημα είναι αν οι κανονισμοί για την κρατική ενίσχυση, που ισχύουν σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να αλλάξουν τώρα», είπε σε δημοσιογράφους ο Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η διάσωση των δύο τραπεζών είναι σύμφωνη με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως οι τραπεζικοί κανονισμοί είναι σεβαστοί από την Ιταλία, όπως θα γίνει συζήτηση στο Eurogroup για πιθανές αλλαγές στους κανόνες της ΕΕ περί ανταγωνισμού.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ακόμα και αν ισχύουν άλλα νομικά πλαίσια, οι κανονισμοί περί κρατικής βοήθειας θα είναι στο ίδιο επίπεδο», επεσήμανε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει κάποια στιγμή για το αν οι κανόνες για την κρατική ενίσχυση πρέπει να αλλάξουν, ωστόσο ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια σχετική πρόταση, καθώς θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν προσεκτικά τυχόν παράπλευρες επιπτώσεις από την αλλαγή των κανόνων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πάντως επαίνεσε την Ιταλία για τους «πολύ καλούς» χειρισμούς της, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες της ιταλικής κυβέρνησης είναι μία καλή βάση για περαιτέρω βελτιώσεις.

«Τα πράγματα πήγαν πολύ καλά στην Ιταλία», υπογράμμισε ο Σόιμπλε, κάνοντας λόγο για μία «δύσκολη κατάσταση» στη γειτονική χώρα, όπου η πολιτική κατάσταση είναι σύνθετη, όμως «βήμα-βήμα τα πράγματα γίνονται καλύτερα».