Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-Ιαπωνίας, απέναντι στον Τραμπ

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-Ιαπωνίας, απέναντι στον Τραμπ

«Πολιτική συμφωνία» με μεγάλο συμβολισμό υπεγράφη σήμερα στις Βρυξέλλες, μία ημέρα πριν την έναρξη της συνόδου της G20

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία κατέληξαν σε μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου σήμερα, τονίζοντας την αντίθεσή τους στην στροφή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον προστατευτισμό.

«Τα καταφέραμε. Ολοκληρώσαμε τις πολιτικές και εμπορικές συνομιλίες ΕΕ-Ιαπωνίας. Η ΕΕ δραστηριοποιείται όλο και περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο» έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η συμφωνία συνήφθη στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην κοινή τους δήλωση οι τρεις ηγέτες ανέφεραν ότι η ΕΕ και η Ιαπωνία «αποδεικνύουν στον κόσμο - και στους πολίτες - ότι το ελεύθερο εμπόριο, με σαφείς και διαφανείς κανόνες που σέβονται πλήρως και ενισχύουν τις αξίες μας, παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της ευημερίας».

Η εν λόγω συμφωνία «θα φέρει πιο κοντά τις δύο οικονομίες», υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση των τριών ηγετών ενώ γίνεται αναφορά σε τομείς όπως η πρόσβαση στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, σε επενδύσεις κ.α.

Η «πολιτική συμφωνία» που υπεγράφη σήμερα στις Βρυξέλλες, μία ημέρα πριν την έναρξη της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, έχει μεγάλο συμβολισμό, αν και αφήνει κάποια ζητήματα ακόμη ανοικτά στη διαπραγμάτευση.

Ο κ. Τουσκ δήλωσε ότι αυτή η συμφωνία καταρρίπτει το επιχείρημα που διατύπωσαν ορισμένοι υπέρμαχοι του Brexit ότι η ΕΕ δεν ήταν σε θέση να προωθήσει το ελεύθερο εμπόριο. «Αν και κάποιοι λένε ότι έρχεται και πάλι η εποχή του απομονωτισμού και της διάσπασης, αποδεικνύουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει» υπογράμμισε ο Ντ. Τουσκ.

«Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όλον τον κόσμο υπέρ ενός ανοικτού και δίκαιου εμπορίου. Για εμάς, δεν υπάρχει προστασία στον προστατευτισμό», πρόσθεσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Παράλληλα, ΕΕ και Ιαπωνία ζήτησαν να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις στην Βόρεια Κορέα, μετά την εκτόξευση ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου.

«Συμφωνήσαμε να καλέσουμε τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τις κυρώσεις της που έχουν στόχο να περιορίσουν περαιτέρω τη μεταφορά στοιχείων και τεχνολογιών, αλλά επίσης και χρημάτων στα βαλλιστικά και πυρηνικά πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας», τόνισε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.