Τελειωτικό χτύπημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τελειωτικό χτύπημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Με ρυθμό «πολυβόλου» οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και εισοδήματα οφειλετών - Περισσότερες από 1.093 κάθε εργάσιμη ημέρα!

Τα χρέη στην εφορία «πνίγουν» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ενώ το τελειωτικό χτύπημα επιφέρουν οι κατασχέσεις στις τραπεζικές καταθέσεις, τους μισθούς και σε άλλα εισοδήματα που γίνονται με ρυθμούς «πολυβόλου».

Σε καθημερινή βάση από την αρχή του έτους γίνονται, 730 κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και άλλων εισοδημάτων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Από τις αρχές τους έτους έχουν πραγματοποιηθεί 91.104 κατασχέσεις εκ των οποίων οι 24.059 μόνο τον Μάιο (1.093 κατασχέσεις κάθε εργάσιμη ημέρα). Οι οφειλέτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις έφθασαν ήδη τους 930.160 ενώ με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης απειλούνται 1.619.875 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, αυτά δηλαδή που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους, άγγιξαν τα 4,75 δις. ευρώ στο τέλος Μαίου ενώ η εικόνα αναμένεται να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες με τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους. Όσο αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορολογούμενων τόσο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πατάει το γκάζι των κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς και στα χέρια τρίτων για να βάλει στο ταμείο τους φόρους που έχουν επιβληθεί.

Μέσω του μπαράζ των κατασχέσεων αλλά και των ρυθμίσεων που «τρέχουν» η ΑΑΔΕ κατάφερε στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαίου να εισπράξει 1,340 δις. ευρώ από τα παλαιά χρέη και ακόμη 629 εκατ. ευρώ από τις νέες οφειλές. Ο στόχος που έχει τεθεί φέτος είναι η είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ μόνο από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά με το ρυθμό των κατασχέσεων και των αναγκαστικών μέτρων που επιβάλλονται εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα εισπραχθούν περισσότερα από 4 -5 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τους πρώτους πέντε μήνες του έτους:

- Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλαιές και νέες) ανέρχονται συνολικά σε 95,186 δις. ευρώ. Από το ποσό αυτό 90,43 δισ. ευρώ αφορούν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν προ το 2017, ενώ 4,748 δις. ευρώ δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Μαίου.

- Ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία έχουν 3.881.795 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

- Κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και σε άλλα εισοδήματα επιβλήθηκαν σε 930.160 οφειλέτες. Από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 91.104 κατασχέσεις.

- Με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης απειλούνται 1.619.875 οφειλέτες.