Η τεχνητή νοημοσύνη στη «μάχη» ανακάλυψης νέων φαρμάκων

Η τεχνητή νοημοσύνη στη «μάχη» ανακάλυψης νέων φαρμάκων

Η GSK υπογράφει συμφωνία με την Exscientia για την έρευνα

Με σύμμαχο την τεχνητή νοημοσύνη οι κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο επιχειρούν πλέον να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα τους, για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων, για ασθενείς σε σοβαρές και χρόνιες παθήσεις.

Εσχάτως στο μέτωπο των επενδύσεων νέας τεχνολογίας, εισήλθε ο φαρμακευτικός κολοσσός GlaxoSmithKline, με μια συμφωνία 43 εκατομμύρια δολαρίων. Ήδη, πολλές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων της Merck & Co, της Johnson & Johnson και της Sanofi, διερευνούν τη δυνατότητα εξορθολογισμού της διαδικασίας ανακάλυψης νέων φαρμάκων, μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Στόχος είναι να αξιοποιηθούν σύγχρονοι υπερ-υπολογιστές και συστήματα μηχανικής μάθησης, προκειμένου να προβλέψουν πώς θα συμπεριφερθούν τα μόρια και πόσο πιθανό είναι να παραχθεί ένα χρήσιμο φάρμακο, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα σε περιττές κλινικές μελέτες.

Η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και σε άλλους τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως η ανάπτυξη αυτοκινήτων χωρίς οδηγό και λογισμικό αναγνώρισης προσώπου.

«Πολλές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν τις δυνατότητες αυτής της νέας προσέγγισης, που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας», όπως επισημαίνει ο Andrew Hopkins, διευθύνων σύμβουλος της Exscientia, η οποία ανακοίνωσε τη νέα συνεργασία με την GSK.

Σύμφωνα με τον Andrew Hopkins, το εν λόγω σύστημα της Exscientia θα μπορούσε να παραδώσει υποψήφια προς έγκριση φάρμακα, στο ένα τέταρτο του χρόνου και στο 25% του κόστους σε σχέση με τις παραδοσιακές προσεγγίσεις.

Η εταιρεία, με έδρα τη Σκωτία, η οποία υπέγραψε επίσης συμφωνία με την Sanofi τον περασμένο Μάιο, είναι μια από τις νέες επιχειρήσεις της απέναντι πλευράς του Ατλαντικού που υποβάλλουν αίτηση για έρευνα τεχνητής νοημοσύνης στην φαρμακευτική.