Αμερικανός ΥΠΟΙΚ: Πολύ μικρή η συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Αμερικανός ΥΠΟΙΚ: Πολύ μικρή η συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Ταμείο, τόνισε ο Στίβεν Μνούτσιν

Αναφορές στην Ελλάδα έκανε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες Πέμπτη.

Ο Μνούτσιν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αναφορικά με την πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά στην εμπλοκή της Ουάσινγκτον με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και για τη συμμετοχή του Ταμείου σε οικονομικά προγράμματα διάσωσης ευρωπαϊκών κρατών.

«Είχα τη χαρά να συναντηθώ με την Κριστίν τουλάχιστον δέκα φορές», απάντησε ο Μνούτσιν, αναφερόμενος στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και συνέχισε: «Νομίζω πως το ΔΝΤ δοαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην επίβλεψη των νομισμάτων και των οικονομιών του κόσμου. Το ΔΝΤ βοήθησε πολύ σε ό,τι αφορά τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα και τη συνεργασία με την Ευρώπη. Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα αυτό το καλοκαίρι, που θα είχε σημαντικές συνέπειες στις αγορές και την οικονομία, και νομίζω ότι η Κριστίν είχε πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς αμέσως μετά αν οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την υποστήριξή τους προς το ΔΝΤ, και ειδικά στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε: «Η δέσμευση του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι αρκετά μικρή. Δεν είμαι καν σίγουρος ότι η Ελλάδα θα τη χρησιμοποιήσει απαραιτήτως, οπότε νομίζω πως ήταν περισσότερο μία ‘σφραγίδα έγκρισης’. Και πάλι, δεν υπάρχει άμεσο κόστος για τις ΗΠΑ ή τους φορολογούμενους. Και υποστηρίζουμε το ΔΝΤ, αν και θα εξετάσουμε τις συνεισφορές μας στο ΔΝΤ, όπως εξετάζουμε πολύ προσεκτικά όλες μας τις συνεισφορές και εξασφαλίζουμε ότι αξιοποιούμε σωστά τα χρήματα των φορολογούμενων.